Бойко Борисов: С промените в Закона за МВР, Станишев лъже полицаите, че ще им вдигне заплатите

---
09.05.2014 / 11:23

Станишев настоява на промените в Закона за МВР, за да излъже полицаите, че ще им вдигне заплатите . Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание по повод приетите от управляващите промени в Закона за МВР. По думите на Борисов, Законът за МВР представлява същата наглост, същата бруталност, както едно време с пенсиите. Председателят на ГЕРБ представи пред медиите писмо от Министерство на финансите до председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, в което се посочва, че няма пари за изпълнението на закона. „Проектозаконът беше представен на нашето министерство, когато бюджетът беше формиран, поради което в проектобюджета на МВР за 2014 година, не са отразени новите финансови моменти в Проектозакона за МВР”, се казва в писмото. „Вижте лъжеца Станишев какво прави, след като му е казано, че няма пари за промените. Ние няма да се регистрираме и да правим кворум на Станишев, защото вкарват закон, за който нямат пари. Правят го няколко дни преди изборите, за да излъжат полицаите, огнеборците и всички в МВР, че ще им вдигнат заплатите. Техният министър им казва, че за този закон няма пари“, посочи Борисов и попита това не е ли скандално? „Защо го приемат преди изборите? Как ще вдигнат заплатите на полицаите, след като няма пари в бюджета? Финансовият министър им казва, че няма пари до края на годината”, подчерта председателят на ГЕРБ.

 

Бойко Борисов припомни, че премиерът Пламен Орешарски заяви, че бюджетът няма да бъде актуализиран. „Или лъже, че няма да актуализират бюджета, или лъжат полицаите. Ако актуализират бюджета, трябва да каже откъде ще вземе тези пари”, призова Борисов. По думите му поредното увеличение на дефицита ще фалира държавата. „Този закон е необезпечен. Това са като последните необезпечени договори, които заварихме на Станишев. От осигуровките за 2015 година има 200 млн., които следващото правителство ще трябва да плаща, плюс тези заплати. В същото време събирателните агенции не събират приходи. Когато няма пари, не можеш да приемаш закон. Не е честно към хората и данъкоплатците”, категоричен бе председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов посочи, че темата за прозрачността и конкурсното начало в Закона за МВР я няма. „Управляващите вкарват закон, за който нямат пари, както на последното заседание на Министерски съвет предишната Тройна коалиция вдигнаха пенсиите, без да има пари в бюджета. С този закон ще задължат следващото правителство да плаща тези заплати и това е скандално. Техният министър казва, че няма пари. Това не е ли лъжа и измама? За първите три месеца те са изхарчили парите за полугодието. С една дума няма и да се съберат пари”, предупреди председателят на ГЕРБ.

 

Бойко Борисов съобщи, че днес ГЕРБ ще внесе вот на недоверие на правителството по тема енергетика. „Заради проваленият проект „Южен поток”, главно поради некомпетентността на Стойнев. За това, че излъгаха обществото и правихме референдум за „Белене”. За това, че фалират основните ни енергийни компании, че предизборно задържат цената на тока. Всичко това”, посочи Борисов. Той попита защо управляващите провалиха проекта „Южен поток“. „На нас не ни дават финансовите отчети. Дочуваме отвътре, че са пред фалит. За една година обявиха десет пъти, включително направиха и първа копка, че започват строителство, че обявяват конкурс. То не беше януари, то не беше февруари, март. Сега остана за юни. Защо? През това време Европейската комисия им отне правото да договарят, защото не искат да приложат европейското законодателство. Ние сме в Европейския съюз. Тогава защо не искат да приложат европейското законодателство и да тече български газ по тръбата?”, попита председателят на ГЕРБ. По думите му, управляващите са длъжни да кажат какви са дефицитите на НЕК. „Според нас губят на ден около 900 000”, заяви Бойко Борисов.

 

За пореден път председателят на ГЕРБ подчерта, че кворумът в Народното събрание е задължение на управляващите. „Един месец не могат да си съберат депутатите от ДПС, БСП и Атака. Ние не сме тук, за да им правим кворум. Кворумът е задължение на управляващата коалиция. Не може Станишев да обикаля по градовете, а ние да им правим кворум”, допълни Борисов.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев