Бойко Борисов: Задкулисието решава нещата в политиката. Оценката за правителството на Орешарски е двойка

Бойко Борисов
11.05.2014 / 22:05

Задкулисието решава нещата в политиката, а не честната победа, каквато направи ГЕРБ. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за предаването „Тази неделя” по бТВ. „Аз ги победих на парламентарните избори, но това не ми донесе нищо. На първите избори за евродепутати, когато се явихме, ние пак победихме БСП, те бяха управляваща партия и също нищо не се промени.Задкулисието, подкрепата на Атака и на ДПС води до това те да са на власт. С подкрепата на Атака и ДПС, Станишев при всички случаи е победител”, подчерта Бойко Борисов.

 

Той бе категоричен, че не иска да води дебат със Станишев, защото той е на нивото европейски депутат. „В момента той е на нивото на Томислав Дончев. Ние искаме битката за Европейски парламент да се води с европейска тематика, между хората, които ще ни защитават там. Аз съм преценил, че Томислав Дончев и Андрей Ковачев са изключително подготвени хора, и когато застанат срещу Кунева, Калфин, хората ще разберат. Лидерската битка е между водачите на листите, затова се казват водачи“, обясни Борисов. По думите му, победа за ГЕРБ на изборите ще бъде дори ако победим с един глас.

 

„Този парламент не трябва да съществува в този вид, това е незаконно и нелегитимно. Три партии, диаметрално противоположни – Атака, ДПС и БСП, които смениха имената на българските турци навремето, да са в коалиция. Това е противоестествено“, посочи Бойко Борисов. Той бе категоричен, че една година след началото на управлението на кабинета „Орешарски”, друга оценка освен двойка не може да им се даде. „Този кабинет няма тема, в която да е успешен. Трябва да се започне с Орешарски и да си отидат всички. Искам сега да измисля нещо, за да ги похваля и не мога. Безработицата се вдигна с 40 хиляди повече, дефицит, заеми, катастрофа в екология, енергетика. Българският бизнес фалира. Сега с тези спрени проекти. Българският бизнес фалира”, подчерта Борисов. По думите му, ГЕРБ не може нито да клати, нито да помогне на правителството да падне. „Това може да го направят само хората и в един момент, ако Атака и ДПС преценят, че е пагубно да стоят в обща коалиция”, обясни Бойко Борисов.

 

Според председателят на ГЕРБ, проектозаконът за МВР е абсолютна предизборна агитация. „Искат да измамят полицаите и пожарникарите като обещават, че ще им вдигнат заплатите 20%. Капанът в този закон е, че с него се премахва конкурсното начало и се изземват правомощията на президента и синдикатите. Освен това в бюджета на МВР за 2014 г. не са отразени новите моменти от проектозакона, които налагат увеличаването му с около 160 милиона лева“, заяви Борисов. Той отново показа писмото от министъра на финансите, в което ясно се казва, че в бюджет 2014 не са предвидени нужните средства, за увеличчението на заплатите на служителите на МВР. „Като кажеш на някой, че ще му увеличиш пенсията или заплатата, трябва да кажеш откъде, с кои пари или да си го написал, тъй като има Закон за Държавния бюджет. Когато се приема един нов закон, проектозаконът минава през министерствата и всяко министерство си пише становища. Най-важно, разбира се, е Министерство на финансите, защото накрая те плащат сметката. Проектозаконът за МВР е абсолютна предизборна агитация, защото няма пари. Те трябва да кажат: „ще намалим пенсиите, ще вземем от заплатите“. Откъде ще вземат пари да повишат заплатите на МВР? Ако ще вземат нов кредит, след това догодина да се взима нов кредит, по-догодина - нов кредит”, предупреди Бойко Борисов.

 

„Искаме вот на недоверие към кабинета, за да попитаме от парламентарната трибуна защо не се подписа „Южен поток”. Вече една година са на власт, какво им пречи да подпишат за „Южен поток”, попита председателят на ГЕРБ. Той припомни, че рамковото споразумение за проектите „Белене”, „Бургас – Александруполис” и „Южен поток” е било подписано още през 2006 г., а в продължение на три години, докато Сергей Станишев е бил премиер, проектите не са задвижени.

 

По думите му единствената причина да не бъде подписан договор за „Южен поток” по време на управлението на ГЕРБ е спорът с руската страна дали по тръбата на българска територия може да тече газ и от български находища. „България има огромни залежи на газ. Питам Стойнев: „защо да не може по тръбата освен руски газ да тече газ и от българските находища, защо не иска български газ да тече за Европа“? Ако аз бях подписал такъв договор, щях да обрека нашите находища на газ да не бъдат транспортирани и продавани в Европа – това, което управляващите искат да направят в момента. Аз твърдя, че България след няколко години, не повече от три, ще изнася газ в огромни количества. Тогава ще направя един референдум и ще предложа първите 10 години българите да не плащат газ за отопление и домакински нужди, защото България има огромни количества газ”, заяви Бойко Борисов.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев