ГЕРБ: Оценката за управлението на кабинета Орешарски е слаб 2

---
08.06.2014 / 19:13

Отчетът за дейността на кабинета „Орешарски” ще бъде крайъгълен камък в българската политическа история. Този документ трябва да бъде изучаван от студентите по политически науки, история, психология и психиатрия. Това заяви народният представител от ГЕРБ и избран за евродепутат Томислав Дончев на пресконференция в централата на партията по повод отчета на Министерски съвет за дейността на правителството „Орешарски” през първата му година на власт. Според Дончев, в потока от думи в тези над 170 страници е неизказано друго, което може да се каже много по-късо и много по-просто, и то е: „Провалихме се, извинете!“. „От документа става ясно, че премиерът е доволен от своите министри, а те са доволни от него и от себе си. Аз не се сещам за друг случай на такова колективно скъсване с действителността. Психиатрията наблюдава много случаи, когато един човек може да загуби връзка с действителността, но този документ е ярко доказателство, че подобни състояния могат да се наблюдават в много по-големи групи, като в случая става въпрос за целия Министерски съвет“, подчерта Томислав Дончев. По думите му, документът отчита намаляване на безработицата, икономически ръст и демокрация, което е в тежко несъответствие с действителността. „В любимата ми система „Управление на европейските фондове” разбира се е отчетен успех. Правителството било наваксало закъснението с подготовката на следващия програмен период. Но не е споменато, че правителството на ГЕРБ им остави първия в Европейския съюз разчет за новия програмен период. Изпуснати са и няколко факта, че по две оперативни програми са прекратени плащанията. Става дума за ОП "Околна среда", а от скоро и по ОП "Регионално развитие“. Този факт изглежда, че не е от значение за отчета”, категоричен бе Томислав Дончев. Той посочи още, че в отчета липсва информация за това кога страната ще започне този програмен период, както и коментар или прогноза кога ще започнат плащанията по текущия програмен период. "Тази година е очевидно, че няма да се случи. Имам скромна надежда, че би могло да се случи през следващата. В отчета липсва и коментар за това, че близо 90 общини искат да си прекратят всички проекти за секторите "Води" и "Отпадъци", заради начина, по който се управлява ОП "Околна среда", заяви Дончев.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че Законът за ДАНС е сред най-големите слабости на кабинета „Орешарски”. „Обявеното в доклада 12% намаление на битовата престъпност не е вярно. Направете справка в застрахователните компании за броят на откраднатите моторни средства през последната година, тъй като те ще покажат реалните цифри за битовата престъпност. Липсвала адекватна политика от страна на правителството и срещу контрабандата, и се увеличава дупката в бюджета“, подчерта Цветанов. Заместник-председателят на ГЕРБ посочи, че един от интересните моменти в отчета на кабинета „Орешарски“ в сектор „Сигурност” са операциите "Кокаинови крале" и тази в Лясковец. "МВР се превърна в пропагандната машина на днешните управляващи. Акцията в Лясковец беше подготвена за шумно тиражиране, но заради непрофесионализъм имаше фатален край, а адин елитен служител на МВР загуби живота си“, припомни Цветанов. Той отчете и по-големия брой на загиналите в инциденти на пътя и заяви, че това е провал на превантивната дейност и е отстъпване от постигнатото по време на управлението на ГЕРБ. „ГЕРБ вече е готов със законодателни промени, които да върнат сектора в адекватна позиция, като това ще се случи при евентуална победа на партията на предсрочните парламентарни избори“, съобщи Цветан Цветанов.

„В отчета на кабинета „Орешарски” проличава и неспособността и слабата резултатност на МВР в борбата срещу акцизните стоки. Това, което наблюдаваме в този отчет, те са записали, че за една година са задържали 44 милиона къса цигари. Аз само искам да им припомня, че за 2010 г., една година, първата година от управлението на ГЕРБ, бяха задържани 386 милиона къса цигари, а 2011 г. достигнахме до нива от порядъка на 463 милиона къса цигари”, припомни Цветанов. По думите му, 64 хиляди литра алкохол са задържани за последната една година, а само през първата година на управлението на ГЕРБ бяха задържани 845 хиляди литра алкохол, което доведе. „Нали не си представяте, че българските граждани са започнали да пият повече, но просто ние ограничихме тази практика на сивия сектор да генерира сериозен финансов ресурс и да не постъпват постъпления в републиканския бюджет, което беше практика както за тогавашната тройна коалиция, оглавявана от Сергей Станишев, така също и сегашното правителство, оглавявано от Пламен Орешарски. Това, което е най-тревожното е, че статистиката, която дават за битовата престъпност, не отговаря на истината. Защото ние не можем да работим само със стъкмистика, каквато прави днес МВР. И в тази връзка има два-три критерия, които не могат да бъдат манипулирани”, посочи още Цветан Цветанов.

„Не си правете труда да четете този отчет, той няма нищо общо с действителността. Отчетът навярно е подготвен за тези, пред които се отчита това правителство, но не е подготвен за българските граждани, не е и за пред парламента, тъй като видяхме, че той е публикуван на някаква малка част на сайта на Министерски съвет”, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. „Ако започнем още със сектор „Финанси”, там се отчита намаляване на тежестта на бизнеса, събрани в повече приходи от страна на НАП и Агенция „Митници”, а всички вие знаете, че повечето данъчни приходи през първите четири месеца са 23 млн. лева при годишна монограма 2 млрд. лева”, каза още Главчев и посочи, че е видимо, че програмата няма да бъде изпълнена, въпреки че по принцип първото четиримесечие от всяка година е най-добрият период за събиране на приходи, защото тогава приключва данъчната кампания. „Пламен Орешарски е безпосрен експерт в областта на дълга. Това не може да се отрече и се вижда, че той там развива своя потенциал. За времето, което управляват, 4,4 млрд. ще вземат тази година, имаме ратифицирано споразумение за емисия на облигации за 3 млрд. от онзи ден. Един милиард имаше миналата година през актуализация. Вече станаха близо 5,5 млрд., без да броим заема на БЕХ”, обясни Димитър Главчев. Според него, приписваните задължения по време на управлението на ГЕРБ - 4млрд. от фискалния резерв и 4 млрд. от заеми, са постигнати от кабинета Орешарски само за една година. „Тези хора претендират да направят новия бюджет. Те не могат да изпълнят сегашния, а искат да правят и новия. Кой наистина ще управлява? Следващото управление на какво ще стъпи на така направен бюджет“, попита заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ. По думите на Главчев, отчетите на Националната електрическа компания сигурно са най-голямата тайна в държавата. „Вече имаме съмнение дали те са изготвени към настоящия момент и това го казвам абсолютно сериозно, без грам шега”, допълни Димитър Главчев.

„Слаб 2 е оценката на кабинета „Орешарски” в сектор "Транспорт", категоричен бе народният представител и бивш министър на транспорта в правителството на Бойко Борисов Ивайло Московски. По думите му, проверката на документа сочи, че изпълнението на големите инфраструктурни проекти продължават, но реално това не е така. „Нито "Хемус", нито "Струма" ще я има. На всичкото отгоре по „Струма” ще трябва да се върнат парите, изхарчени до тук. Транспортните жп. коридори най-вероятно няма да бъдат завършени в срок. Най-голямата оперативна програма "Транспорт", която имаше потенциала да поеме неусвоени средства от други оперативни програми вече е рискова. Там реално България може да бъда ощетена и да загуби средства поради некадърността и безхаберието на сега управляващите", обясни Московски. Според него, финансовите статуси на летища са спаднали с 3-4 пъти, а в БДЖ цари тотален хаос. „Въпреки непопулярните мерки, които предприехме, всичко спря. 100 млн., с които са намалени задълженията на БДЖ, всъщност са направени от ГЕРБ“, посочи Ивайло Московски. Народният представител от ГЕРБ заяви още, че по темата „енергетика“ не може да се направят финансови отчети, тъй като отчетите на НЕК и БЕХ ги няма. „По електронно управление ми се стори някъде, че видях отчет за въведени 500 електронни нови услуги. Това или е някаква шега, или някой лъже безогледно. Сигурно са объркани нулите“, допълни Московски.

Според народният представител от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова, българското здравеопазването е в колапс. „Ако се погледнат всички изпълнени или в процес на изпълнение мерки на Министерството на здравеопазването, ще се стигне до извода, до който ГЕРБ, както и всички медици и пациенти са стигнали, а именно ,че българското здравеопазването е в колапс. То вече не може да бъде реанимирано след едногодишния експеримент, наречен "Андреева", подчерта Атанасова. По думитей, в отчета министър Андреева е коментирала, че е изпълнен анализът на състоянието на Спешната помощ. „Странно заключение, като се има предвид, че през предходната седмица г-жа Андреева не знаеше дори на един Център по спешна медицина в София какъв е броят на персонала, колко са линейките, които обслужват Столична община, колко са екипите и какви са възнагражденията", заяви Десислава Атанасова. Относно изградената единна информационна система в сферата на здравеопазването, тя посъветва присъстващите да ползват със здраве тази система, изградена от Министерството на здравеопазването. „Различните форми на активност на настоящия министър на здравеопазването граничат с психиатрична диагноза. Факт е, че гилдията на българските лекари и сестри направиха опело на българското здравеопазване и запалиха свещ пред сградата на Министерството. Това за здравеопазването е достатъчен отчет, колкото по-рано това правителство си отиде, колкото по-рано експериментът "Андреева" приключи своята дейност на министър, толкова по-добре за здравето на нацията“, категорична бе Атанасова.

„Парламентарната група на ГЕРБ ще настоява в седмичната програма за идващата седмица на Народното събрание да бъде включено предложението на президента за произвеждане на референдум“, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева. „Трябва да бъде разгледана подписката на инициативен комитет на българските граждани, които подкрепиха провеждането на референдум по 3 идентични въпроса, на тези, които е поставил президентът в предложението си до Народното събрание“, призова Цачева. Тя подчерта, че ГЕРБ настоява предстоящите парламентарни избори да се проведат най-късно до края на септември, едновременно с произвеждането на националния референдум. „Всякакви спекулации с това, че Народното събрание ще променя Конституцията с оглед въвеждането на задължително гласуване, са опити за удължаване на „изкуственото дишане и реанимацията на 42-то Народно събрание. Тъй като сроковете по Конституция не са малки, а и липсва диалог между ГЕРБ, от една страна, двете управляващи партии и най-малкият коалиционен партньор Атака е немислимо да се върви по посока на използването на най-кратки срокове. Ако Коалиция за България е имала намерението да въведе задължително гласуване, щеше да уважи предложението на ГЕРБ за изработването на изборните правила“, обясни Цецка Цачева. По думите й, по-най-бързия начин трябва да се преодолее Конституционната рулетка с връчването на мандати на парламентарно представените партии и да се разпусне 42-то Народно събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев