Цветан Цветанов: С подписан договор с „Газпром” страната ни ще търпи финансова загуба

---
09.06.2014 / 22:34

„В момента имаме заплаха за националната сигурност на страната. По даден геостратегически проект, който не съответства на европейското законодателство на страна-членка на ЕС, подписан договор с „Газпром”, който не съответства на тези европейски норми, означава, че страната ни ще търпи финансова загуба“. Това коментира заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветана Цветанов на пресконференция в централата на партията. Според Цветанов,ако има наказателна процедура, българският данъкоплатец ще трябва да плати съответната сума. „Не знаем дали този договор е подписан между българското правителство и „Газпром”. Ако там има неустойки, с това спиране на проекта, по този начин, представен от премиера Пламен Орешарски, това означава, че страната ни ще трябва да отиде на арбитраж и отново ще има финансови санкции за българската държава и за българския данъкоплатец”, посочи още заместник-председателят на ГЕРБ. „Свидетели сме на безпомощността на това правителство, задкулисие при определяне правилата и процедурите за избор на фирмите за „Южен поток“, а изходът от този казус ще бъде с тежки последствия за България. Затова смятаме, че трябва да се носи отговорност за това кой ще плаща тези пари и защо кабинетът подписва договор и участва в „първа заварка“ и избор на изпълнител“, посочи Цветанов. Той заяви, че ПП ГЕРБ настоява този договор за „Южен поток” да бъде публично оповестен, за да стане ясно какви са загубите за страната. „Тук си задаваме въпроса имаме ли ДАНС. Има ли информация, която те са предоставили на българското правителство за заплахите на националната сигурност с реализирането на този проект по този начин”,коментира Цветанов.

 

“БЕХ трябва да задължи проектната компания на „Южен поток” да спре всякакви авансови плащания към проекта”, заяви по време на пресконференцията народният представител от ГЕРБ Александър Ненков. По думите му е възможно и в момента да се окаже, че се превеждат авансови плащания на фирмата изпълнител, която спечели поръчката– Стройтрансгаз и, ако това се случва, страната ни може пак да стигне до арбитражно дело. Ненков съобщи, че има информация, въпреки думите на премиера Пламен Орешарски за замразяване на проекта, че продължават да се плащат суми за отчуждаване на имоти, през които ще мине трасето, без да има приет подробен устройствен план.

 

„Време е да разгледаме „Южен поток” не само в контекста на това кога правителството ще си отиде, тъй като това е очевидно, а въпросът е докато това правителство е на власт, какви щети и загуби ще нанесе на българската държава”, посочи Ненков. Депутатът заяви, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев би трябвало да се върне с първия полет в страната и да даде обяснение, а не да си измива ръцете с прессъобщение. „Явно се крие и явно не може да даде адекватен отговор на своите неверни твърдения”, посочи народният представител. Той припомни, че първоначалната цена за изграждането на проекта при управлението на ГЕРБ е била до 3 млрд. евро, а сега според медийните публикации проектът се е оскъпил с поне 700 млн. евро, без каквато и да е финансова или икономическа обосновка. „Този проект наистина е един от най-големите за държавата и ако допуснем той да бъде провален, накъдето отиват нещата в момента, и задължим държавата с близо 4 млрд. евро, тези пари наистина ще бъдат плащани от българския данъкоплатец”, заяви Ненков. Според него „Южен поток” е замислен като проект, изгоден и за двете страни, но с това, което се случва, той ще бъде изгоден само за едната от тях. „Историята се повтаря. „Белене” – задънена улица, „Южен поток” – задънена улица, „Бургас-Александропулис” – задънена улица”, коментира Ненков и допълни, че не трябва да се спекулира с информацията, че „Южен поток” ще ни направи по-независими, тъй като няма диверсифициране на източника, а само на маршрута.

 

„Това, което премиерът Пламен Орешарски направи с България, е унизително“, коментира от своя страна заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. Той посочи, че тезата на ГЕРБ как всеки един ден на това правителство е вреден за България, е получила своето потвърждение вчера с поведението на премиера Пламен Орешарски, който в немислим формат, в присъствието на депутати от друга държава, която не е страна по проекта „Южен поток”, съобщи, че спира проекта. Главчев допълни, че позицията на ГЕРБ от много време е била в подкрепа на този проект, но в съответствие с европейското законодателство. „Ако беше се съобразил с тази наша теза, премиер-министърът нямаше да постави и себе си, и, което е по-лошото – и България в унизително положение”, каза още Главчев и допълни, че трудно можем да си спомним през последните години друг премиер да е поставял страната в такова положение. „Оттук насетне трябва да се следят и други въпроси: дали е подписан договор за „Южен поток”? Какви са клаузите в него и има ли неустойки?”, добави Главчев. Той допълни, че ако има неустойки за сметка на държавата, би следвало да се потърси наказателна отговорност от този, който е предизвикал неустойките. Той коментира още, че поведението на министъра на икономиката Драгомир Стойнев е странно. „Нека да проявят достойнство и да подадат оставка, тъй като има спекулации, че отново има заиграване, колкото може да се удължи времето на този кабинет, за да може да свърши някоя и друга поръчка от този, който ги е назначил”, заяви Димитър Главчев.

 

Според заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев договорът за „Южен поток” не може да е търговска тайна, защото неустойките и плащанията са от бюджета на държавата. „След като се плаща от хората, от бюджета и санкциите са от бюджета, не може да има тайна”, заяви Велчев.

 

По време на пресконференцията представителите на ГЕРБ заявиха, че ще поискат тази седмица да има изслушване в парламента на премиера Пламен Орешарски и на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по темата „Южен поток”.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев