Бойко Борисов от Вашингтон: Управляващите продължават да демонстрират своята арогантност и безпардонност

---
11.06.2014 / 17:32

С днешните си решения правителството продължава да демонстрира своята арогантност и безпардонност. Това каза от Вашингтон председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред Агенция „Фокус“. „Не знам с какви очи, след като са подали оставка, поне на партийно ниво и БСП, и ДПС, Атака крещят отвън оставка на правителството, а влязоха да направят кворум, за да може да мине гласуването за членове на Сметната палата, както и за шеф на Националния статистически институт. Да избираш най-важния одиторен орган за седем години напред, след като си подал оставка, те вече го правиха това преди пет години. По същия начин последните дни вдигнаха пенсиите, спомняте си, без да има пари бюджета. Назначиха си посланици и хора на ръководни постове, които в последствие, ако тръгнат да бъдат махани започват да говорят за реваншизъм, за чистка и за какво и да е било. Така че учуден съм от това, което сътвориха г-н-н Местан и г-н Станишев, защото последните дни говориха за мъдрост, за толерантност, за съгласие, за излизане от кризата и всичко останало”, допълни още Бойко Борисов.

 

Председателят на ПП ГЕРБ бе категоричен, че с днешния си ход управляващите са минирали всякаква възможност за каквито и да е нормални разговори. Какво има да говорим във вторник на Консултативния съвет при президента, при положение, че те така безпардонно се държаха днес, попита Борисов. Той определи като неморално и нелогично това, че днес управляващите са определили за седем години напред кой да бъде в най-важния одитен орган, без в гласуването да участва най-голямата партия, спечелила изборите. „Така че оттук нататък, за съжаление, разговорите няма да имат така желаната от мен мъдрост, толерантност, разбирателство. Те показаха, че това за тях не са ценности, това за тях не е важно и че от позицията на моментната сила на сриналата се Тройна коалиция между тях и Атака могат да го направят. Но, за съжаление, това е съдбата ни в България”, заяви Борисов.

 

На въпрос в какъв тон очаква да премине Консултативния съвет при президента във вторник, Бойко Борисов коментира, че след днешното решение тонът ще е конфронтационен. „След днешното решение не виждам никакъв смисъл да проявявам толерантност. Те това си посяха, това ще пожънат“, подчерта той.

 

Относно провеждането на незабавни избори и кога да са те, лидерът на ПП ГЕРБ заяви, че това е работа на президента и има технологично време, което трябва да се спази. „Повтарям, че единственият изход за страната и за нас е максимално добър резултат на изборите. Иначе ще бъде много тежко“, добави Бойко Борисов.

 

В отговор на въпрос как би коментирал последните информации, че започва разследване на шефа на ДКЕВР за конфликт на интереси, Бойко Борисов каза, че ако информацията е вярна, това означава, че решенията на ДКЕВР са нелегитимни, и че ДКЕВР не е независим регулатор, а партиен орган, както от ГЕРБ многократно са предупреждавали . „И тук те носят отговорност пред закона. И накрая може да има осъдени хора. Не искам да им пожелавам това, но ако действително са били и в БЕХ, и в ДКЕВР, това означава много тежък конфликт и много тежък отзвук в Брюксел. Защото независимите регулатори са неприкосновени и именно затова се избират“, отчете Борисов.

 

По отношение на това кой и каква отговорност трябва да поеме, ако се окаже вярно, че договорът за проекта „Южен поток“ наистина е подписан от българска страна, Бойко Борисов беше категоричен, че ако в него има неустойки, незабавно тези, които са го подписали, трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност, защото са го направили след като са упълномощили Европейската комисия с официален документ. „Сиреч казали са „ние няма да се занимаваме“ с „Южен поток“, защото сме некадърни и не можем, занимавайте се вие в ЕК. Ако са подписали такъв договор и в него има финансови параметри, аз се надявам, че дори след това и прокуратурата може да се сезира, да изиска този договор и да види дали има такива наказателни клаузи и ако има- какъв е размерът? Това би било не само национално предателство, това би било престъпление с огромни финансов загуби“, заяви председателят на ПП ГЕРБ.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев