ГЕРБ подава два сигнала до прокуратурата срещу МО. В партията обезпокоени от политическите уволнения и кадровата политика

---
24.06.2014 / 17:02

Политическите уволнения и кадровата политика силно ни притесняват. Подаваме два сигнала от името на народните представители до Прокуратурата и до Комисията за предодвратяване и установяване на конфликт на интереси. Това каза на пресконференция бившият заместник-министър на отбраната и народен представител от ГЕРБ Валентин Радев. „Единият сигнал е срещу министър Ангел Найденов относно раздадени пари за подпомагане на дейността на неправителствените организации в сферата на отбраната. Според закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за юридическите лица нестопанска цел МО може да подпомага само неправителствени организации, които са регистрирани в обществена полза. От раздадените близо 68 хил лв. прави впечатление дарената сума от 3000лв.на Независимия национален съюз на офицерите, който не отговаря на изискванията на закона. Следва да се обърне внимание, че председателя на въпросния съюз е и зам.председател на КООСО, чиито председател до скоро беше зам.министър Иван Иванов, отговорен за процесса на отпускане на средства. Другия сигнал е за конфликт на интереси от страна на председателя на борда на ТЕРЕМ, който в същото време заема длъжността директор на дирекция в дружеството.

 

Също така следва да се обърне внимание, че така широко прокламираната социална политика на МО, всъщност се оказа че касае само политическия кабинет на министъра, където заплатите са увеличении с над 50%, видно от писмен отговор на парламентарен контрол, докато заплатите на военнослужещите и цивилни служители не са мръднали.

 

Валентин Радев подчерта, че масово се освобождават кадри от търговските дружества, за да се назначат близки до БСП или до коалицията. Фрапантен е примера с опитите за освобождаване на постоянния секретар на отбраната – най-висшата цивилна длъжност. Там е съставена атестационна комисия, след като вече е получил положителна атестация през м. април, а сега в състава на комисията са само лица от политическия кабинет на министъра, каза Радев.

 

„Назначаването на Светлана Такева като ръководен държавен служител в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ е в противоречие със Закона за държавния служител, тъй като тя е член на Националния партиен съвет, който е ръководен орган. Отговорът на Ангел Найденов беше, че ръководен орган на БСП е Изпълнителното бюро, което не е вярно“, заяви бившият министър на отбраната Аню Ангелов. По думите му, има сериозна опасност да се провали предстоящото председателство на България на СИОР – съюза на резервистите на НАТО. След поредица от писма до Ангел Найденов и до другите държавни институции, няма никаква осигурена финансова подкрепа. Ангелов обясни също така, че както многократно ГЕРБ предупреждава, под опасност е акредитирането на Центъра за управление на кризи на НАТО в България. По думите му, според писмо до МВР от Съюзното командване по трансформацията, с което ГЕРБ разполага, изрично се посочва че той не може да получи акредитация след промените, направени от това ръководство на МО. Аню Ангелов беше категоричен, че заради това има опасност да се провалим в изпълнението на ангажиментите си като страна-членка на НАТО.

 

„Също така от ГЕРБ ще обърнем специално внимание на процедурите за продажба на имоти с отпаднала необходимост от страна на МО по Черноморието. Тези имоти бяха готови за продажба още в края на 2012г., но тогава бе преценено, че не следва да се продават в края на мандат на правителство. Сега буди интерес защо МО бърза да продаде тези имоти, след като е ясно, че правителството приключва мандата си“, заяви Аню Ангелов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев