Атанас Скатов благодари на ГЕРБ-Сливен за подкрепата на експедицията му до Еверест

---
27.06.2014 / 16:37

Първият веган в историята на човечеството, стъпил на връх Еверест – Атанас Скатов, благодари на ГЕРБ-Сливен за оказаната подкрепа при реализирането на експедицията му до Върха на света. През март общинските съветници от ГЕРБ направиха лично дарение на Атанас Скатов. В знак на благодарност той подари на офиса на партията голям постер с логото на ГЕРБ и снимки от експедицията до връх Еверест.

 

„Дойдох специално, за да благодаря, защото тази подкрепа беше важна за мен. Средства даряваха и много хора, някои съвсем малки суми и аз много се трогнах, защото средствата им са ограничени, а го направиха от сърце. Сега заедно с мен се радват, че успях. Дори съм по-доволен от факта ,че съм донесъл радост на хората, отколкото, че съм качил Еверест. Получавам много писма и обаждания и това ме прави много щастив.”, каза Скатов.

 

Той реализира проект, който предвижда изкачване на най-високите върхове на седемте континента без консумация на животинска храна. Досега е покорил Еверест (8848м) , Ухуру в Африка (5895 м), Елбрус в Европа (5642 м) и Аконкагуа в Южна Америка (6962 м). Така той се превръща в единствения българин и веган, изкачил 4 континентални първенци за 17 месеца.

 

За финализиране на проекта остават още 3 континентални първенци. Това са Винсън – най-високият връх в Антарктида (4982 м), Пунчак Джая – най-високият връх в Океания (4884 м) и Маккинли – най-високият връх в Северна Америка (6193 м). За целта той отново събира средства и търси подкрепа от институции, фирми и граждани.

 

За високите си постижения в алпинизма и изкачването на Еверест на 24 май, Атанас Скатов получи беше удостоен наградата спортист на България за месец май 2014 г.

Скатов е на 36 години. Завършил е с отличие Аграрния университет в Пловдив, доктор е на науките. Специализирал е в Германия, където е работил като научен сътрудник. До неотдавна е бил университетски преподавател в София. От 2 години се занимава активно с алпинизъм, катерене, ски, плуване, йога, танци, мотори и е отказал напълно животинската храна. Според него, човек може да живее пълноценно без консумация на животинска продукция и дори много по-здравословно.

 

Казва, че планината го е научила на повече неща, отколкото университетите. Смята, че всеки може да изкачи Еверест, а неговата експедиция е умален модел на примера, който трябва да следват всички хора – да преодоляват прегради и изкачват своя житейски Еверест. По думите му, всеки човек трябва да се интересува от политическите процеси в страната, да бъде съпричастен и да носи отговорност за държавата. „Трябва сами да си помогнем, за да започнат да се случват нещата. Трябва да сме единни, анжажирани и с позитивна нагласа”, казва той.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев