Бойко Борисов: Орешарски не е премиер. Арести на тези хора, от Йовчев до Орешарски

---
13.07.2014 / 17:24

Орешарски не е премиер. Какъв премиер е като по време на тази криза в държавата не съм чул да се изкаже. Орешарски пръв да си подаде оставката. Това заяви пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, по време на откриването на кръстовището на две нива при Семинарията в София. Борисов обясни, че не може да каже отсега какво ще се случи на консултациите при президента в понеделник. „Това са поредни консултации, от които не произлиза нищо и то не по вина на президента, разбира се. От това, което чувам тези дни, продължава тази наглост, арогантност, непризнаване на реалните ситуации, които имаме в държавата и опити да оставят една катастрофирала държава, измъквайки се с оставка в края на управлението само за една година. Не мога да ви кажа какво ще се случи, защото цял ден ги слушах и Цонев, Миков, кой ли не още. Казват, че не е необходима актуализация, не е необходимо нищо да се направи по простата причина, че всичко си било наред. Като си е наред, да си го изпълняват, какво искат от нас”, посочи председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов отново настоя управляващите да сложат на масата цялата информация за финансовата ситуация в страната – за състоянието на икономика, за безработица и за пълния крах във всяка една система. „Вие вече виждате и зърнопроизводители и животновъди, земеделци не могат да си взимат парите. Строителните компании чакат 1 млрд., а те сега искат да изсипят едни огромни пари и да похарчат всички буфери в държавата. Като гаранционният фонд като се изсипе там, после няма гаранция за никой друг. Така че трябва да кажат ясно, като махнат гаранционния фонд или го похарчат, откъде ще добавим другия гаранционен фонд. Нали трябва да гарантираме за другите български граждани, които имат пари в банки или в компании. Освен това, кое прави по-различни пострадалите от градушките хора, от пострадалите от управлението на някои банкери или пострадалите наводнението, с какво са по-различни? Защо към едните трябва да бъдем 100% солидарни, а към другите не? Няма ли да е това много тежък прецедент?“, попита Бойко Борисов.

„Иван Искров излезе и с цялата си наглост каза: „Политиците са на ход”. Ама защо ние да сме на ход? Когато взимахте големите заплати, ние ли бяхме на ход? Премиерът взимаше 3200 лв. Те взимат 30 хил. на месец – откъде накъде? „Било каквото било, вече сме други“, стига с тези глупости. Арести на тези хора. Така както Цветан Цветанов го влачеха по съдилищата, трябва тези да ги видя – от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев, всичките. Орешарски пръв”, категоричен бе Борисов. Той припомни, че е подкрепл действията на прокуратурата, но тя трябва да продължат напред. „Така както викаха и разпитваха Цветанов, мен, всички останали, при това за измишльотини. Какви комисии имаше за Петното, за Отряд 28, за Бирата, защо сега няма комисии в парламента? Защо не се направят веднага комисии в парламента, да извикаме всички банкери, счетоводители, БНБ да дават обяснение в парламента защо я докараха до тук. Защо няма такива комисии?”, попита още председателят на ГЕРБ. Според Борисов, рано или късно Иван Искров трябва да се яви в Народното събрание, за да даде отчет за действията на БНБ. „Аз щях да подкрепя мерки и съм го заявявал, че ще го направя, но трябваше целия Управителен съвет да си хвърли оставката в БНБ и в понеделник да ги сменим с нови хора, които да отидат, да извадят и да кажат защо е допуснато това. Излиза ми един Искров и ми се кара на депутатите в парламента. Как ще се караш ти на депутатите, като искаш от тях да ти дадат 5 млрд от данъкоплатците, да ги вземе и да ви ги дадат, затова, че сте спали? Откъде накъде ще се караш ти или Цонев ще пази това недоразумение Чобанов, който казва: „правителството не е виновно.

 

„Искам още днес оставката на ръководството на Българската народна банка. След наглото поведение, което имаха първо заради избора на медии, след това с арогантното си поведение пред депутатите в парламента. Аз не мога да се съглася с такова поведение. След като си довел нещата дотам да се молиш да ти актуализират бюджета или да ти дадат безвъзмездно да го хвърлиш в канала, защото това са три магистрали „Хемус” и три бюджета на София. И тези хора имат наглостта да казват, че нищо не се е случило. Как не се е случило”, подчерта Борисов. На въпрос за правомощията на управителя на БНБ Иван Искров, според когото законодателната власт е виновна, че той няма право на контрол, а подуправителят упражнява самостоятелен контрол върху банките, Борисов попита: „Защо не дойде в парламента да каже: „Искам промяна, защото виждам, че в банките настава проблем”. Къде алармира, къде каза, какво каза, как така началникът не е принципал, как да не е? Нали се събират на УС, защо не поиска отговорност на тези, които са под него, нали се събират и си говорят там. Аз затова казвам, искам да видя комисия. Колко пъти Орешарски се е срещал с тези хора ми е интересно. Не Бисер Петното и Чикагото. Интересен ми е Орешарски с кой се е срещал, Чобанов с кой се е срещал, Стойнев с кой се е срещал. Камерите на банките да се вземат и да се види по трезорите кой е ходел. Всичко това ми е много интересно и няма да се разминат. Те, разчитайки на моята добрина и грижа за хората, очакват ние да кажем: „Добре – 3 млрд или 5 млрд, колкото и да е, хвърлете го в канала”. Те на това разчитат”. Предупреди Борисов.

 

Председателят на ГЕРБ подчерта, че правителството има министър на вътрешните работи, който е и вицепремиер, и очевидно не си е свършил работата. „Така нареченият премиер Орешарски пряко контролира ДАНС. Знаете ли какви са заплатите в ДАНС? От 3000 лева нагоре. Къде бяха тези хора? В същото време са сменили точно на „Финансовото разузнаване“ шефа с някакво момиче на 25 години и са „омели” всички кадри, които трябва да се занимават с това“, съобщи Борисов. По думите му в същото време две седмици там ставаше въпрос за поръчки на убийства, което означава, че главният секретар на МВР трябва да е разпоредил куп мероприятия на тези хора, най-малкото да ги запази и пазейки ги е щял да знае теглят ли пари, носят ли пари, крадат ли пари, какво правят. „По офисите на тези фирми стоеше жандармерия, сиреч някой ги е пратил със заповед, така както бяха обсадили Общинска банка, ние докато строихме естакадите. Нали не искаха да я фалират тогава. Виждате ли колко въпроси има, на които те не искат да отговарят, а казват: „ГЕРБ да влезе в парламента да ни гласува 5 млрд или 3.5 млрд“. Става въпрос за милиарди и ние ще се оправяме”, предупреди председателят на ГЕРБ.

 

Бойко Борисов попита, къде е комисията, къде е анализът, кои са добрите фирми по име и по списък, колко струват, колко им е капиталът, могат ли да възстановят пари в бюджета след това? „Стои Чобанов и ми вика: „Правителството не е виновно”. То има огромна вина. ДАНС и МВР имат огромна вина, Финансово разузнаване има огромна вина. Как ще си изнесат за една година 3.5 млрд.? Къде са били тези хора със заплати от милиони левове на година и в БНБ, и в ДАНС и в МВР? И с цялата си наглост направиха Закон за МВР да бетонират същото това недоразумение, което е главен секретар. Виждате, какво ни дава Господ всеки ден – бури, катастрофи в държавата, наводнения, фалит, да се махнат да си отдъхне държавата”, призова Борисов. По думите му става въпрос за огромни пари на данъкоплатците и опасността България в следващите 2-3 години е да няма никакъв растеж, никакво строителство, за пенсии да няма пари. „Техните опорни точки или няколко души, които са пуснали да обикалят да говорят по медиите, са, че всъщност нищо не се е случило, че сега ще вземат напред за две години от банките парите, за да може сега да се запуши дупката, че Гаранционен фонд 2 млрд лв. имало. Ама ти като дадеш тези 2 млрд лв. от Гаранционния фонд, трябва веднага да го попълниш, да гарантираш на другите хора стабилност. Откъде ще го вземеш, кажете ми. Внесете тогава актуализация на бюджета, вдигнете дълга, покажете големия дефицит и от там-нататък следващите да се оправят, ако могат. Ако не могат, ще дойдат други. Това е честното поведение”, посочи Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев