Бойко Борисов: Репутацията на България след управлението на Орешарски е нула

---
20.07.2014 / 18:11

Репутацията на България след управлението на Орешарски е нула. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Стара Загора. По думите му, строителният бранш не си отдъхна, а издъхна за последната една година. „Над милиард и половина не са разплатени само на строителните компании, а това ние преди 5 години го играхме. Преди 5 години, като дойдохме на власт, излязоха и казаха: „Дайте ни парите”. Кои пари? „Които са ни ги обещали“. Сега правят абсолютно същото. Не можете да си представите Агенция „Пътна инфраструктура” в какъв батак се е завряла с цялото им строително министерство, общините са разкопани, нямат плащания от февруари досега. Всичко това, за да спазват една опорна точка, че към датата на оставката дефицитът им е еди колко си. А какво трябва да се разплати през следващите месеци? Какво са контрактували, това тях не ги интересува. Важното е да могат да говорят”, обясни Борисов. Той отново припомни, че БСП, ДПС, Атака и всички други партии през изминалата година имаха една цел – да съсипят и унищожат ГЕРБ. „Сега, всички в БСП, които са кандидати за председатели на тяхната партия, казват едно и също: „Да бием Бойко. Ние можем да го победим”. Аз не чух от тях да седнат и да си направят равносметка за тази една година, какво значи безпринципна коалиция, какво значи да не си победил и да управляваш, какво значи за една година да съсипеш всички системи в държавата. Това никой в историята на България не го е постигал. Само за една година да бламираш собственото си правителство, да не искат накрая премиерът и министрите да те слушат като мандатоносител. До там да си се издънил, да дезертират масово към Брюксел и да няма в най-тежката финансова криза след 1996 г. председател от страна на БСП да излезе и да чуем мнението му. Да се стигне до там, парламентарната им група да не знае, ще актуализират ли дори и Здравната каса”, посочи Бойко Борисов. Той припомни, че преди 10 дни Орешарски и здравният министър излязоха и казаха, че бюджетът не трябва да се актуализира, а вчера и Драгомир Стойнев каза, че не трябва да се актуализира. „В същото време други излизат и казват, че заради ГЕРБ не може да се актуализира. За мое най-голямо съжаление това съм го гледал в СДС преди 15 години, но отстрани като зрител. С цялата си наглост продължават да сменят началници на митници, продължават да си правят кадрови промени, да си гарантират хора. Не съм вярвал, че може да паднат до такава степен. За съжаление, ако това беше само мое мнение, щеше да е добре. Това е мнение на всички анализатори, политолози, социолози, това е в главите на всички хора”, заяви Борисов.

Председателят на ГЕРБ подчерта безспорния факт, че дойде ли БСП, ДПС и тройна коалиция на власт, всички фондове се спират. „Безспорен и неоспорим факт, два пъти подред. Онзи ден се видях с Московски и Делян Добрев, обиколихме комисарите, обиколихме колегите. Всичко необходимо ще се направи, за да се пуснат фондовете, но трябва да се изпълнят няколко ангажимента. Как да пуснат пари във фонд „Земеделие”, след като не само в България четат вестници какво е правило семейството, какво е правил министърът, какво чудо е било във фонд „Земеделие” през тази една година? Това се чете и извън България, това отива и за сводки на комисарите”, каза Бойко Борисов.

Относно кризата във финансовия сектор, Борисов посочи, че БНБ е факторът, който контролира, издава лицензи, отговаря, преговаря и прави всичко необходимо. „С това ръководство това не може да се случи. Не може хората, които са проспали всички тези процеси през годините, да останат на този пост. Никой не биеше през ръцете Искров и Орешарски да лъжат хората, че утре ще отварят банката и да си правят евтин пиар, за да може правителството да излезе без банкова криза, което е видно, че няма как да стане”, обясни председателят на ГЕРБ. Според него, те са длъжни да си поканят акционерите и да се опитат да стабилизират банката. „Аз казах прокуратурата, данъчните и комисията да сложат запор върху активите на банката. Да не може някой в това смутно време да продаде активи за жълти стотинки. Да влязат данъчните и комисията, да проверят парите и произхода им, да изчистят банката имиджово и съответно и авторитета на всички институции. Какви закони, какви 5 лева? Всичко си е направено в момента идеално, за да функционира. Общините и държавата и без 300 милиона ще се оправят, но как ще се оправят частните компании? Има фабрики, заводи. Тук вече държавата би могла и ако нас ни изберат и имаме този шанс, тогава ще помислим как да подпомогнем тези хора във времето, така че хем да не се разклати доверието в банковата система, хем да не сринем и гръбнака на икономиката”, допълни Бойко Борисов.

По думите му 3 милиарда са загубите в енергетиката. „Болниците, митниците са с над половин милиард към момента. До края на годината 1 милиард ще влезе в контрабандата на управляващите, а Корнелия Нинова и Орешарски говореха глупости по наш адрес. Наследството ще е изключително тежко и то ще стане ясно още в следващите седмици, когато влезе служебното правителство и изкара цифрите, които са там”, категоричен бе Бойко Борисов. Според него управляващите са се опитали да излъжат и за НЕК. „Не че са малко 150 милиона загуби, но те са тройно по-големи. Ще направим всичко необходимо, но куп неща трябва да се направят, за да се възвърне на първо място репутацията на България. Експертният потенциал на ГЕРБ е несравнимо по-добър от този на всички други партии взети заедно. Имаме достатъчно хора, с които можем да работим и да направим тези реформи, които са необходими. От младите очаквам да станат по-активни, защото това е рядък шанс, който партията дава на толкова хора да стават министри още на по 32-33 години”, обясни председателят на ГЕРБ.

Давайте път на всички млади хора, за да развиват възможностите и познанията, които са натрупали в училище и университета. При срещата си с новоизбрания Национален изпълнителен съвет на МГЕРБ в Стара Загора, Борисов призова да бъде даден път на всички млади хора, за да развиват възможностите и познанията, които са натрупали в училище и университета. „Давайте път на компетентността и познанията на всички млади хора. Използвайте колегите си по всички възможни нива в месната власт, защото имаме да поправяме много щети, които сегашните управляващи нанесоха на страната. Уверен съм, че с дързостта и реализма на младите хора ще успеем да оправдаем доверието, което по-голямата част от българските граждани ще ни дадат на изборите. Зад мен ми трябва армия. Искам да сте заедно и да сте силни”, заяви Бойко Борисов. Той посъветва младежите от ГЕРБ да изградят монолитна структура и да развиват колегите си в цялата страна.

Председателят на ГЕРБ покани новия председател на МГЕРБ Георг Георгиев да участва във всички заседания на Изпълнителната комисия на партията, за да може връзката между партията и младежката структура да бъде силна и пряка. По време на срещата бяха обсъдени предстоящи инициативи на МГЕРБ, както и предстоящия летен университет, който ще се проведе в края на август под мотото „Ние сме на ход”.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев