Десислава Танева, ГЕРБ: Безвластието доведе до хаоса в държавата

---
25.07.2014 / 10:34

- В края сме на мандата на 42-то Народно събрание. То ще остане в историята, но с какво?

 

- 42-рото Народно събрание ще бъде запомнено с изключително неползотворната си, дори мога да кажа – вредна дейност. С изключително лошо законодателство и в частност сектор „Земеделие”. Дадени са примери за сваляне на закони от вестници и медии. За 12 месеца Министерството на земеделието няма нито един свой законопроект. Отсъства всякаква политическа визия за развитие на сектора. Поправки от депутати – тук-там. Включително и закона за тютюна, който остана неразгледан и е внесен само от депутати от ДПС. Така не бива да се законодателства. Всяко правителство трябва да бъде представител на мнозинството от хора, упражнили право на вот, които им дават мандат за управление със съответната политика. И тази политика се изразява в стратегии, визия, виждане, от там закони, които се инициират, за да се постигат съответните цели. Тук не видяхме нищо такова. Видяхме един хаос. Всичко на парче, всичко по различни лобита. Няма нищо положително, което може да се каже за този парламент. Към това, ако прибавим и изключително конфронтационната среда, изключителната агресия, изключителното безплодие на безкрайните дебати, изключителното незачитане на парламентарните практики, които са се установили във времето, които не са зависили от един или друг от управляващите. Много вреден парламент. Надявам се той по бързо да си отиде, за което сме настоявали много отдавна. За съжаление тази безплодност, тази липса на всякаква реална работа доведе до невероятни проблеми в отделните сектори. В такова окаяно състояние не знам страната ни да е била.

 

- Какво успяхте да свършите вие депутатите от Сливен и законодателните промени, които инициирахте?

 

- Въпреки, че бяхме опозиция по време на едногодишния мандат на това Народно събрание, инициирах законодателни промени по закона за собствеността и ползването на земеделските земи, по закона за горите и по други законопроекти. Като пример мога да посоча закона за защита на растенията, който се прие в цял вид и който беше изработен още по времето на мандата на ГЕРБ. Радвам се, че независимо, че бях в опозиция, а на опозицията нищо не се приемаше, все пак моите поправки да запазим възможността за въздушно пръскане на земеделските площи остана и се прие от управляващите. Радвам се, че успях да направя така, че да не се приемат някои предложения за промени в горите, които тотално да обезличат контролното звено.

 

По отношение на бюджета, направих предложения за нашия сливенски регион за многофункционалната спортна зала. Идея, която започнахме да реализираме в края на нашия мандат, но сега предложението ми не бе прието от управляващите. Радвам се, че в сферата на земеделското законодателство успях да убедя управляващите да бъдат приети някои изключително важни поправки.

 

- Вашият ресор е земеделието. Как ще коментирате скандала с фонд „Земеделие”?

 

- Случаят с Държавен фонд „Земеделие” е срам за нашата държава, тъй като той е известен и в Брюксел. Първо – със сигналите до ОЛАФ по отношение на конфликта на интереси на т. нар. „семейство”. Второ – с това, което се направи за една година в ресора като програма за развитие на селските райони. Действия, които в много близък план ще доведат до проблеми и рискове от спиране и загуба на европейски средства за българските земеделци.

 

Проблемите наистина са много. Темата е много тъжна и тук добра новина няма. Една година Министерството на земеделието и храните не избра сертифициран орган по програмата, който по регламент трябва да одобрява всички плащания. Така над милиард и шестстотин хиляди лева, платени на българските производители, един ден могат да се окажат в позицията да бъдат връщани. Една година министерството не избра такъв сертифициращ орган и сега имаме отново краен срок и тези средства, изплатени в този период след 16 октомври 2013 година, на практика са разплатени без изпълнението на всички изисквания по регламент.

 

Новата програмата за развитие на селските райони не е одобрена от нито един земеделски бранш по начина, по който е разпределен бюджетът. Тази програма в пълен вид все още е в процес на изпращане и по всяка вероятност сме от последните държави, което означава, че прием по новите мерки ще има догодина. Една година приказки и пресконференции. Ресорният заместник министър Гечев е изключително добър политически оратор, но от това, което каза на практика, нищо не се получи.

 

Отиваме към фонд „Земеделие”, където е пълното блокиране на фонда. Проектите нямат финално класиране. Но и това, което беше одобрено си стои на дивана на изпълнителния директор.

 

Възмущавам се от факта, че над 2000 договора на одобрени бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) не са подписани, с което се ощетяват над 2000 земеделски производители. Срокът за договорирането на мерките е изтекъл на 30 юни.

 

Не мога да разбера как може някой да не осъзнава отговорността на позицията, която заема, независимо от коя партия е! Не знам дали следващото ръководство може да предприеме някакви процедури, за да не бъдат ощетени земеделците. В Брюксел няма значение кой е изпълнителен директор. България се представлява от овластените лица. Има процедури и регламенти, които трябва да се спазват.

 

Това са част от нещата, които мога да кажа, че по-лошо никога не е било. Отделно, ако засегнем темата за бюджета, средства няма за нормалното функциониране на системата. И въпреки всичко управляващите отказаха актуализация на бюджета.

 

- Кое води до този хаос в държавата?

 

- Според мен безвластието. Никой не може да каже на кого е кабинета. Дори никой не може да каже от кого е подкрепян. Накрая се получава един кабинет без да е ясно от кого е подкрепен и той не иска да си подава оставката и служи за обслужването на частни интереси.

 

- Изгубена ли е тази последна година от управлението на кабинета "Орешарски"?

 

- Лошото е, че тази една година разруши много от това, което беше направено и надграждано преди години. Бяха уволнени 90 експерта във фонд „Земеделие”. С каква отговорност от позицията на която си можеш да уволниш ключовите си експерти чрез които функционира и се управлява тази тежка система –фондът, който разпределя милиарди и най-много средства в цялата страна.

 

- За какво най често ви търсиха сливналии в тази последна година?

 

- Очаквах, че след като ние не сме управляваща партия, няма да има особен интерес за споделяне на проблематика. Но това не се оказа така. Всеки, който идва, иска да се реши личен проблем. Проблем, с който се е сблъскал с държавната администрация или общинската администрация в Сливен.

 

Най-често при мен са идвали с проблеми, свързани с функционирането на държавните органи. За проверки по предприятията от хранителната промишленост, в които нарочно и тенденциозно се търсят пропуски, за да се налагат съответни санкции, включително и не от нашия регион. Най-често бях търсена от земеделските производители за липсата на тотална яснота по решения на правителството, които трябва да вземе по отношение подпомагането за фонд „Земеделие”, за липсата на каквато и да е яснота по повод проектите, класирането. За отваряне мерките „Млад фермер” беше обявено толкова гръмко, а нищо не се случи.

 

Друг проблем, за който често ми сигнализираха, е незаконната сеч. За съжаление в изпълнителната агенция по горите беше разформировано звеното за мобилна охрана и на практика независим контрол върху дърводобивната дейност в тази една година няма.

 

Аз не съм успяла да бъда полезна кой знае с колко на хората, които са идвали при мен и са протестирали срещу безхаберието на държавната администрация, срещу бездействието й за обществените нужди, но ако трябва да бъда обективна аз съм с добри впечатления от държавната администрацията в Сливен. През годините тя не е търпяла политически промени, с малки изключения.

 

- Как виждате развитието на Сливен през последните години?

 

От няколко години не мога да кажа, че нашия град има развитие или ако има промени, те са само в отрицателна посока и ние като Община заехме последните места във всички класации за развитие на регионите в страната. Много тъжна история, защото аз винаги съм обикаляла района и в предизборни кампании и най-лошото, което съм усетила в нашата община, е липсата на надежда за развитие.

 

Друго което забелязвам е, че много млади хора, включително мои близки, които имаха дребен бизнес през последната година, избраха пътя към Европа, което и за мен в началото беше шокиращо. В града остават хора, които са се примирили, че отиваме към по-лошо.

 

Друг факт е, че в Сливен не идват нови инвеститори, не се създават предприятия, за разлика от Ямбол, където много хора от нашия град започнаха работа.

 

- Пред избори сме, какво очаквате като резултати?

 

- Надявам се екипът на ГЕРБ в община Сливен, който ще излезе да се бори за обществената подкрепа и доверие, ще спечели най-много гласове. В национален мащаб кметовете ни в Бургас и Стара Загора се ползват с голяма обществена подкрепа за това, което направиха въпреки пречките, които им създадоха управляващите през тази една година, нещо което Бойко Борисов не си беше позволявал никога. Очаквам един резултат, който да бъде добър и да даде възможност на ГЕРБ наистина да управлява. Друг е въпроса, че изпитвам страх от това, какво ще ни струва възстановяването от съсипаното през тази година, визирайки нашия сектор.

 

Още като се правеше бюджетът миналата година, някои колеги казваха, че този бюджет е до септември месец, тази власт се готви да управлява една година и на практика се получи точно така. За съжаление в България няма и европейски политически манталитет с всички тези компромати, които се извършиха срещу ГЕРБ в съботата преди миналогодишните избори. Визирам Костинброд, като всичко се оказа сценарий. Добре, спечелиха се изборите, но не може в състояние на такава тежка икономическа криза, да се управлява на инат, в интерес на едно или две лица, разпределили секторите на тази толкова бедна държава, която няма ресурси.

 

Интервю за „Топновини”

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев