Десислава Танева, ГЕРБ: Нужна е спешна актуализация на бюджета заради животновъдите

---
24.10.2014 / 09:36

„Най-спешната задача пред новия български парламент спрямо сектор „земеделие” е да гласува актуализация на националния бюджет в частта му за осигуряване на средства за националните доплащания на животновъдите”, каза в интервю за БНР-Бургас Десислава Танева, избрана за народен представител от ПП ГЕРБ-Сливен. .

Според нея това трябва да стане спешно, веднага след конституирането на новия парламент, защото секторът е най-уязвим, особено след разпространението на болестта „син език” при овцете и други болести по кравите.

 

„Когато се приемаше бюджетът на кабинета Орешарски за 2014 година никой не чу нас от опозицията тогава. Средствата за животновъдство бяха предвидени с 60 милиона лв. по-малко по разчети на МЗХ. Няма да забравя дебатите в Комисията и в пленарна зала. Никой тогава не ни подкрепи, че този бюджет е крайно недостатъчен и той реално е за 9-месечието. В момента сме изправени пред финансова невъзможност да се изплатят националните доплащания на животновъдите, ако няма актуализация на бюджета”, допълни Танева.

 

Тя бе категорична, че Българската агенция за безопасност на храните носи основна отговорност за мащаба на разпространение на болестта „син език”.

„За разпространението на болестта и нанесените щети пряко отговаря този държавен контролен орган. Мерките, взети от агенцията са крайно закъснели. Очевидно различните интереси от къде и какви препарати да се закупят е причина за допълнително забавяне. Въпросът е защо се стигна до тук и кой го допусна”, каза Танева.

Тя увери, че ако ГЕРБ управлява, ще продължи с политиката си за широки обществени обсъждания и чуваемост за проблемите в земеделието, както по време на мандата на кабинета Борисов.

 

„Когато някой управлява, трябва да чува. Мисля, че когато бяхме управляващи, сме работили по всички теми с широко обществено обсъждане на проблемите, следвайки политиките си. В момента се водят разговори и виждате какви усилия полагаме като партия, постигнала най-високо обществено доверие на последните избори, да съставим правителство на споделената отговорност, на националната отговорност, така че да се решат проблеми, които са излезли извън контрол. Това е последица от управлението на мандата Орешарски. Ние сме познати като начин на управление и всички теми бихме решавали така, както сме го правили - с максимално широк обществен дебат, включително вслушвайки се и в предложения на опозицията”, каза в заключение Десислава Танева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев