Жозеф Дол: Трябва да се състави правителство в център-дясно с премиер Бойко Борисов

---
29.10.2014 / 14:34

Трябва да се състави правителство в център-дясно с премиер Бойко Борисов. Това заяви на брифинг в парламента председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол. В Народното събрание Жозеф Дол и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведоха срещи с лидери на парламентарни групи. „Исках да се срещна с всички партии, за да ги изслушам. Тези партии имат изключително високо ниво на отговорност към гражданите на България. Трябва да се състави едно правителство в център-дясно, което ще работи по програма, която партиите съвместно ще съставят - винаги в спазване на ценностите ни и за да може да се развива България икономически, социално”, обясни председателят на ЕНП. Той подчерта, че визитата му в България не е за да каже кой трябва да състави правителството.

 

„Въпреки всички трудности в Европа, ние, от център-дясно, не се отказваме от отговорността, която носим. Нашите ценности са правова държава, правосъдие, банковата системата, проблема с енергетиката”, посочи Дол. На въпрос дали ЕНП би подкрепил кабинет, в който ще влезе националистическа формация, за каквато се смята Патриотичния фронт, Дол заяви, че като председател на ЕНП не може да подкрепя изказвания, които са абсолютно неприемливи и допълни, че не може да се очаква подкрепа от него. „Не можем да защитаваме популизма и това е изключително важно за България“, категоричен бе председателят на ЕНП. Жозеф Дол заяви още, че Бойко Борисов се е справил много добре с дискусиите за съставяне на правителство. „Бях много песимистично настроен, преди да пристигна вчера вечерта, сега вече гледам по-реалистично на нещата и съм сигурен, че ще се намери решение на ситуацията в интерес на българските граждани”, коментира още Дол.

 

„Ако направим правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, фондовете ще бъдат пуснати. Това мога да гарантирам като за начало“, подчерта председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обясни, че негов ангажимент към ЕНП е да внесе проектокабинет и ако бъде постигнато споразумение ще подпишат с РБ, ако не – само на ГЕРБ. „Не считам, че ще бъда зависим от Реформаторския блок”, коментира Борисов.

 

Председателят на ГЕРБ посочи, че няма нищо против Патриотичния фронт, но тези неща, които Валери Симеонов прочете от парламентарната трибуна, не отговарят на евроатлантическа ориентация на ГЕРБ и ще вкарат България в тежък конфликт. Бойко Борисов допълни още, че след изказването на Валери Симеонов е получил от евроатлантическите си колеги въпрос: „Това ли са новите Ви колеги?”. „Представете си опашка от 6-годишни деца за изпит по български език, представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Ако иска Лукарски да си подпише с тях, си е негова работа, и да отиде в Брюксел да се оправдава”, коментира Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев