Министърът на земеделието Десислава Танева представи екипа си

---
13.11.2014 / 15:42

„Основните политики, които ще следваме, са за балансирано развитие на модерно земеделие и за пазарно ориентирани и конкурентоспособни производители“. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при представянето на политическия си екип. Тя допълни, че предвид неравномерното развитие на отрасъла, сред приоритетите ще са интензивните сектори - животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие. „Трябва да стимулираме секторите, които носят по-висока добавена стойност, и тези, които през годините не са били подпомогнати справедливо“, отбеляза Танева.

 

„Стартирането на Програмата за развитие на селските райони е основен приоритет за нашия екип – това трябва да се случи възможно най-бързо“, обяви министър Танева. Тя допълни, че се надява до края на годината да има неофициално одобрен документ от Европейската комисия, защото Програмата е обект на огромен интерес от сектора и е основен инструмент за инвестиции и подобряване на конкурентоспособността на техните земеделски стопанства. Министър Танева припомни, че Програмата беше изпратена в последния възможен момент – юли 2014 г., и беше върната с над 400 бележки, след всички хвалебствени слова, които слушахме за нея. Екипът на МЗХ ще работи активно и за изготвянето на нови политики, които да осигурят повече заетост в селските райони.

 

Сред акцентите в областта на горите ще са намаляването на незаконната сеч, развитието на горските предприятия в обществен интерес и осигуряването на публичен и равен достъп на фирмите при изпълнението на горскостопанските дейности.

 

По отношение на безопасността на храните приоритет ще са скъсяването на веригата от производителя до потребителя и прекия достъп на фермерите до пазара. „По този начин ще осигурим за хората най-качествените храни на най-добрата цена“, изтъкна министър Танева.

 

"МЗХ е в готовност от понеделник да за почне с първите плащания за обезщетения за умрелите животни от „син език“. Държавата в лицето на БАБХ носи огромна вина за мащаба на болестта“, заяви още министър Танева. Тя допълни, че се надява актуализацията на бюджета да стане възможно най-бързо, и че в момента, когато се обнародва в Държавен вестник ще се извършат плащанията на животновъдите.

 

Министър Десислава Танева обяви, че в работата си ще разчита на открит диалог с всички браншови организации. „Нашето най-голямото желание е да бъдем щедри на изпълнени ангажименти, а не на обещания. Това дава сигурност и прогнозируемост на държавната политика в отрасъла”, допълни още тя.

 

 

Васил Грудев ще бъде зам.-министър с ресор Европейски политики и програмата за развитие на селските райони. „Един от най-добрите експерти в ресора си”, посочи Танева. Цветан Димитров, зам.-министър с ресор Здравно развитие, растениевъдство и безопасност на храните. Георги Костов, зам.-министър с ресор Гори и държавни предприятия, Ася Таскова, медиен съветник на пол кабинет, Светослав Костов - парламентарен секретар на МЗХ. Част от екипа на министърът ще са и Любен Татарски, Румен Христов от РБ., проф. Станков от АБВ, Петър Петров от ПФ.

 

 

 

Васил Грудев е министър на земеделието и храните в служебния кабинет „Близнашки”. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в град Пловдив, магистър от Юридическия факултет в университета „Franche-Comté“ в Безансон, Франция. От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“. От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ.

 

Цветан Димитров е заместник-министър на земеделието и храните от 2009 до 2013 г. в първия кабинет „Борисов”. Завършил е Тракийския университет, в Стара Загора, специалност „Зооинженерство". Димитров завършва и редовна аспирантура през 1987 г. в Украинска селскостопанска академия с присъдено звание квалификация „Кандидат на селскостопанските науки". Има богат професионален опит в областта на земеделието. Работил е като научен сътрудник, завеждащ секция в Института по животновъдни науки - гр. Костинброд към Селскостопанска Академия (1987-1995 г.). Бил е изпълнителен директор на „Софрана - Зелена светлина" ООД , гр. София (1995-2002 г.) и на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България (2008-2009 г.). От февруари 2003 г. до август 2006 г. е заемал поста директор на Дирекция „Животновъдство" в Министерството на земеделието и горите, а от септември 2006 г. до юли 2008г. директор на Дирекция „Аграрно развитие" в Министерство на земеделието и продоволствието.

 

Георги Костов е заместник-министър на земеделието и храните от 2009 до 2011 г. Завършил е Лесотехническия университет в София като магистър-инженер по горско стопанство. През 1988 г. придобива докторантура по лесовъдство, а от 1997 г. до момента е доцент и ръководител на Катедра „Лесовъдство“ в Лесотехническия университет. В периода 2011 – 2012 г. е председател на Селскостопанската академия. Специализирал е Горски ресурси и замърсяване на въздуха в IIASA, Австрия, Горски ресурси и климатични промени в Колежа по горско стопанство в Швеция и Многофункционално горско планиране в ETH, Швейцария. През 2010 г. е бил на специализация по Горска политика в Орегонския университет (Корвалис, САЩ) и през 2011 г. Мениджмънт по управление на националните гори в Уисконсин, САЩ.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев