ГЕРБ внесе законопроект за училищното и предучилищното образование

---
21.11.2014 / 13:39

След решение на парламентарната ни група внесохме в деловодството на НС Законопроект за училищното и предучилищното образование. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител и член на образователната комисия Милена Дамянова от ПП ГЕРБ. „Крайно време е да предприемем конкретни мерки за преодоляване на тези дефицити, относно това, че българските деца стоят н а последно място по грамотност. Този законопроект се подготвя няколко години и включва положителните моменти в поредица на няколко НС. Този закон се обсъжда повече от две години в рамките на 41 НС. Това е един от малкото законопроекти, за които имаше протест пред НС с искане той да бъде приет“, заяви Дамянова. По думите й, няколко поредни години ЕК е отправяла препоръки към България за реформи в образованието.

 

По думите на Снежана Дукова този закон е дългоочакван и структуроопределящ както за секторите политика и образование, така и за българската икономика. „На първо място, за пръв път образованието се дефинира като национален приоритет. На второ място е заложен важен елемент като качествено нов подход – приобщаващото образование. На трето място е подкрепата за личностното развитие и разгръщането на центрове за личностното развитие на децата и учениците. Тези центрове ще ангажират най-вече общините. Те се структурират и базират на базата на досегашните ресурсни центрове, които са изградени и на обслужващите звена в сферата на образованието“, обясни Дукова. Тя уточни, че ще се преобразуват и помощни училища, като срокът за това е 5 години.

 

„Те ще преминат към общините и ще изпълняват областните и общинските стратегии за образователни услуги. Ще акцентираме на гъвкаво образование, финансиране на детски градини и ясли. Широка роля е отредено място на квалификацията на учителите. Този проблем е много важен. Тя става задължителна и ще се провежда в сертифицирани в регистрите на министерството институции, които могат да правят това“, каза още Снежана Дукова.

 

„Решихме, че е крайно време нещата да бъдат поставени по места и да откликнем на сериозните предизвикателства, които развитието на децата ни поставят. Започваме с новата образователна структура в съставите на училищното образование“, посочи народния представител Корнелия Маринова от ПП ГЕРБ. „Развиваме дистанционната форма на обучение, въвежда е комбинираната форма на обучение. Предефинираме видовете училищна подготовка в проектозакона. Това, което започнахме в нашия мандат е въвеждането на целодневната организация на учебния ден за учениците до 7 клас, при възможности на родителите и пожелание на децата“, заяви Маринова. По думите й, ролята на родителите е много важно нещо.

 

„Те се разглеждат за първи път като реални участници в учебния процес. Предвиждаме вътрешен мониторинг на оценка на качеството на образованието. Целта на всичко това е да бъде сериозен инструмент за провеждането на държавните политики в предучилищното и училищно образование“, подчерта Корнелия Маринова.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев