Премиерът Бойко Борисов за "Южен поток"

Бойко Борисов
03.12.2014 / 11:51

Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток”, все още не можем да се доберем до договора. Бих помолил парламента, ако трябва силово да вземем документите, за да видим какво пише. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Той посочи, че е разбрал за спирането на проекта от изказването на руският президент Владимир Путин в Турция. Борисов призова в парламента да се проведе конструктивен диалог и да поставят конкретни задачи към него във връзка с позицията на България, за да може при посещението си в Брюксел да я представи пред председателят на Европейската комисия, вместо да се чете кой колко е допринесъл или попречил на проекта. По думите му, има няколко въпроси, които ще постави и би било добре да му бъдат препоръчани от българския парламент.

 

„Ние като парламент ще искаме отговори от Брюксел. Не би било честно България да не отстоява европейските принципи. Партиите и в ляво, и дясно имат своите права да питат от една страна руската страна защо тези договори и преговори вървят. Трябва българският парламент да ми постави ясни задачи, за да можем да ги отстояваме и пред Европейската комисия, и пред турска страна. Не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България. Колегите от БСП, ДПС и Атака са подписали спирането на проекта и това е безспорен факт”, каза още Бойко Борисов. Той бе категоричен, че Пламен Орешарски е изпратил писмо до всички министри да спрат дейността по „Южен поток” и приложи съответното писмо. Борисов подчерта още, че решенията на Министерски съвет, които са взимани, са писмени и могат лесно да бъдат прочетени.

 

Министър-председателят призова да се спаси „Южен поток“, ако наистина е толкова изгоден - 400 млн. евро на година. „Ако е 400 млн. евро на година, това означава половината от 3 млрд. да се изплатят за година – две. Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета колко и от коя година ще имаме от преноса на този газ печалба и колко”, заяви Борисов. Той посочи, че не приема за диверсификация, ако взимаме руския газ от Турция и Гърция. „Ако газта обиколи България и дойде от Гърция диверсификация ли би било?”, запита Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев