ГЕРБ-Сливен изрази почит към паметта на загиналите горяни

---
12.12.2014 / 14:50

Представители на общинското ръководство на ПП ГЕРБ в Сливен присъстваха на панихида, извършена в памет на убитите сливенски горяни. Венец от името на партията поднесоха Областният организационен секретар Керанка Стамова и председателят на Групата общински съветници Димитър Митев. Цветя на паметника на горяните поднесоха още общинският председател на ГЕРБ Здравко Костадинов и близки на убитите.

Събитието беше организирано от Съюза на репресираните. Слово произнесе Станка Георгиева - член на националното ръководство на съюза на репресираните и секретар на клуба в Сливен. „На тази дата се прекланяме пред саможертвата и героизма на нашите родители и близки. Те бяха първите, които вдигнаха оръжие срещу комунистическия режим. На 12 декември 1951 година са убити жестоко 11 сливенски горяни”, каза Георгиева.

 

Зам.-председателят на Съюза на репресираните в София Димитър Митев представи писмо от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

„Изразявам почит към светлата памет на загиналите горяни, които се противопоставят на смразяващата несправедливост на комунистическия режим. Младите поколения трябва да познават обективната история, включително и горянското движение – едно от първите, изправило се срещу терора и насилията на комунистическата диктатура в Източна Европа. Нашите европейски приятели и партньори също трябва да знаят за него. Не можем да позволим нашето настояще и бъдеще да бъдат зависими от една изкривена и непълна версия за миналото, на такава, каквато е представена в сегашните учебници по история. Поклон пред жертвите на комунистически я терор през 1944-1989 година!”, пише в писмото си Андрей Ковачев.

Той припомня, че през 2010 година започна инициативата, наречена „Изстрадалата европейска мечта на България”. Участници в горянското движение посетиха Европейския парламент по покана на Ковачев и бе представен документалният филм на Атанас Киряков - „Горяни”.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев