ГЕРБ-Сливен е категорично против продажбата на гори край Раково!

---
13.12.2014 / 14:48

Групата на общинските съветници от ПП ГЕРБ-Сливен ще гласува против предложението на кмета на общината за продажба на гори в землището на село Раково, решиха на свое заседание съветниците преди сесията на 16 декември. Кольо Милев внася предложението за трети път. Предвижда се продажба на близо 5 000 декара гори за около 5,5 милиона лева.

 

Съветниците изразяват недоумение от упорството на кмета да продаде гори, които са от изключителна важност за водата в региона и за запазването на биоразнообразието за поколения напред. Заради нечии съмнителни интереси се поставя на карта животът и здравето на хората. Горите край Раково са букови, а те са много важни за производството на водата - пазят подпочвената вода и създават добра среда за развитие на микроорганизмите. Според специалисти, водата се губи там, където се изсичат дъбовите гори и изсичането им е престъпление. Горите край Раково преминават през едни от големите притоци, които захранват язовир Асеновец. Попадайки в частни ръце, горите са изложени на риск от безконтролна и незаконна сеч. Доказателство за сериозните последствия от изсичането на горите в държавата, са зачестилите наводнения, които причиниха сериозни щети в цялата страна.

Недоумение буди и фактът, че преди две години се създаде горско предприятие, чието съществуване се обезсмисля, ако горите на общината започнат поголовно да се продават заради паническо събиране на средства на всяка цена.

 

Общинските съветници от ГЕРБ взеха решение да подкрепят предложенията за поемане на краткосрочен общински дълг по ФЛАГ за довършване на започналите в общината проекти и предложенията по „Красива България”. Въпреки това, те смятат, че общината е задлъжняла много и това показва безсилието на сегашното ръководство да се справи със ситуацията.

По отношение на предложението за модернизация и развитие на градския транспорт, ГЕРБ подкрепя третия вариант – за закупуване на автобуси и тролейбуси, което ще доведе до оптимална подмяна на автопарка на общината.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев