Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ в началото на новата пленарна сесия

---
14.01.2015 / 12:22

От името на ПГ на ГЕРБ, поднасям нашите съболезнования към близките на жертвите от терористичните атаки в Париж. България е солидарна с болката и скръбта на френския народ. С участието на премиера Бойко Борисов в Марша на солидарността в Париж страната ни се присъедини към нациите, осъждащи остро всички прояви на тероризъм и екстремизъм. Няма цели, които да оправдават отнемането на човешки животи по толкова антихуманен начин. Ето защо България трябва по всякакъв начин да се противопостави на подобни действия навсякъде по света и в същото време да гарантира сигурността на своите граждани.

В национален план, България започва 2015-а година много по-спокойна, по-стабилна и по-позитивно ориентирана отколкото започна 2014-а година. Преди няколко месеца страната ни се намираше в състояние на продължителна политическа турболентност, финансова безтегловност и международна изолация. Изминалата година беше белязана от регрес, бедност, бедствия, скандали, а лицето на България пред света се запомни с мащабните граждански протести. Доверието на българските граждани към институциите в държавата се срина до безпрецедентно ниски нива. Това беше резултатът от безпринципната Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака, чиято единствена идеологическа платформа бе желанието да унищожи политическа партия ГЕРБ.

Мъдростта на гражданите обаче взе връх и сложи прът в колелото на тази нелегитимна Тройна коалиция. Българските граждани не се поддадоха на „АнтиГЕРБ“ манипулации и на два последователни национални избора показаха червен картон на провалилите се социалисти, либерали и националисти. Отвращението към политиката, което правителството „Орешарски“ умишлено създаде у българските граждани, доведе до рекордно ниска избирателна активност на предсрочните парламентарни избори и раздроби народното представителство в 43-я парламент. Този резултат изправи ГЕРБ пред тежкия избор между политическото си бъдеще и спасяването на държавата. Време беше за съдбоносни решения, за мъдрост и за компромиси.

Председателят на ГЕРБ даде исторически пример на бъдещите поколения как трябва да постъпва отговорният български държавник във времена на криза. Отстъпвайки крачка назад от позицията си по множество въпроси, Борисов даде възможност на всяка от политическите сили в 43-то Народно събрание да участва равноправно в процеса на формиране на новото правителство на националното спасение. Някои партии приеха отговорно подадената ръка, други намериха разумни аргументи да не участват в управлението, трети откровено се опитаха да саботират процеса по сформиране на новото правителство. Въпреки всички опити за извиване на ръце и заплахи за мира в страната, председателят на ГЕРБ пое за втори път отговорността и риска да застане начело на правителство на малцинството. Направи го честно, без задкулисни договорки и с ясното съзнание, че залага бъдещето на ГЕРБ в името на България.

Днес, два месеца след съставяне на правителството, можем смело и категорично да заявим, че партия ГЕРБ издържа успешно историческия изпит, на който бе подложена. Правителството върна доверието към България на международните ни партньори, в резултат на което Европейската комисия изплати на страната ни около 1 млрд. лв. само за последния месец на 2014 г. и одобри оперативните програми на България за следващия програмен период 2014-2020 г., в размер над 6 млрд. лева. Бяха предприети и първите мерки към провеждане на дългоочаквани реформи в сферите на пенсионното осигуряване, здравеопазването, образованието, администрацията и съдебната система.

В началото на новата 2015 година е важно да изведем правилните изводи от изминалата година, за да не допускаме старите грешки и да вървим по един по-добър път. На първо място е важно да помним, че властта на политиците произтича от народа, а той не може да бъде лъган и манипулиран дълго време. Затова, най-силният аргумент в политиката е истината – не забравяйте това уважаеми колеги социалисти. Второ – исторически погледнато, всяко управление на БСП завършва с тежка финансова криза и катастрофа, която след това десните управления трябва да поправят. Трето – стабилно управление в България е възможно и без участието на ДПС. Четвърто – дори и във време на най-остро политическо противопоставяне, пътят към разумния диалог и компромис в името на държавата е възможен. Той обаче минава през отговорно политическо лидерство, каквото демонстрира председателят на ГЕРБ. И пето – успешният ход на коалиционната лодка е възможен, единствено когато коалиционните партньори гребат в една посока. Всяко отклонение от това правило не просто обезсмисля труда на всички на борда, но и поставя цялата лодка под риск от потъване.

Като най-голямата дясно-центристка партия в България, съществен проблем както за страната, така и за ГЕРБ е слабото ляво. Опозицията ни не се развива и това е проблем за нас, но се превръща и в проблем на страната. Забавените процеси по оздравяване на лявото водят до дебалансиране на политическата система. Претенциите на БСП да задава тона на социалната политика у нас имат все по-малко прагматично покритие през последните години. За ГЕРБ обаче няма успехи, извън успехите на България.

През 2015-а година ГЕРБ ще продължи да работи, за да не останат наполовина решените проблеми. Колкото и да са тежки, който и да ги е създал. Успешното приключване на кризата с КТБ доказа, че правителството има експертния капацитет и политическата воля да решава системни проблеми. За съжаление решението на казуса КТБ струваше милиарди, които можеше да бъдат насочени към мерки за икономически растеж. Затова, пред ГЕРБ като отговорна политическа сила стои задачата да дадем гаранции, че подобен скандал няма да се повтори. Тези гаранции минават през консервативна фискална политика и стабилна банкова система.

Справедливостта е и основният мотив за продължаването на съдебната реформа. Дни преди Европейската комисия да обяви поредния доклад за България, ГЕРБ ще подкрепи приетата от правителството Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. По този начин групата ни ще подкрепи надграждането на усилията за модернизиране на съдебната власт и осигуряването на европейски стандарт на правосъдие в услуга на гражданите и върховенство на закона.

Реформите в сектора за сигурност също са сред приоритетите на ПГ на ГЕРБ през новата пленарна сесия. Ще възстановим, балансиращата роля на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и ДАТО по предложение на Министерския съвет. Главна дирекция за борба с организираната престъпност излиза от ДАНС и се връща в естествената си среда – системата на МВР. Възстановява се конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР. Възстановява се Главна дирекция „Национална полиция". Благодарение на тези конкретни мерки България ще поправи нанесените от Орешарски и Йовчев щети на правоохранителната система.

ПГ на ГЕРБ ще отстоява и възстановяването на единствения признат и доказал се в цяла Европа успешен модел на функциониране на Сметната палата – моделът на професионалното начало и персоналната отговорност. Това е моделът, който беше подкрепен категорично и от Европейската комисия, и от Европейския парламент. Ще премахнем партийно-квотното парцелиране на деветчленния състав, в който всеки разбира от всичко.

Социалната политика, образованието и здравеопазването също остават наш основен ангажимент към българските граждани. Трайното стабилизиране и гарантиране на осигурителната система ще са централен стълб в работата ни през 2015 година. В същото време чрез приемането на Закона за предучилищното и училищното образование ще реформираме системата на средното образование, ще гарантираме по-висока грамотност и по-качествено образование за българските деца и ще намалим броя на отпадналите от системата ученици. С промените в здравното законодателство пък ще разширим максимално обхвата на здравните грижи за хората, ще гарантираме равен и качествен достъп до здраве и ще реализираме електронното здравеопазване, чрез което ще се постигне по-качествен контрол върху ресурсите в здравната система.

Предстоящите местни избори през есента на 2015 г. ще са тест не само за отношението на хората към управлението на страната, но и за готовността им да делегират повече отговорност на местно ниво. Тези избори ще са особено полезни, ако наред с упражняване на своя политически избор, предоставим на гражданите възможността да се произнесат и относно възможните промени в изборното законодателство. Сегашният Изборен кодекс е белязан с толкова съществени дефекти, че постоянно възпроизвежда несправедливост – пример за това са съществените разлики в електоралната тежест на мандатите в различните региони. Докато съществуват подобни изборни феномени, всеки кабинет ще стартира управлението си с негативи, които му залага самата избирателна система. Темата за купения вот и адекватното му противодействие също продължават да са актуален център на общественото внимание. Въпреки масовото неодобрение и възмущение към този феномен, все още не сме намерили достатъчно надеждни и работещи механизми за справяне с проблема. Ние от ГЕРБ сме решени да отидем докрай при решаването на тези проблеми и гледаме извънредно сериозно на идеята да се въведе задължителното гласуване. Заявявам го сега, когато хоризонтът за работа на този парламент е 3 години и 9 месеца напред, за да не бъдем обвинени, че искаме да променяме изборните правила предизборно.

Като председател на Парламентарната група на ГЕРБ, призовавам всички народни представители в 43-то Народно събрание към отговорно поведение, конструктивен диалог и надмогване на тяснопартийните и личните интереси. Висотата на тази институция ни задължава в този напрегнат, както за България, така и за света момент, да вложим всичката си енергия, знания и воля, за да намерим най-добрите решения на съществуващите проблеми. Днес, повече от всякога, политическият егоизъм е неадекватен спрямо предизвикателствата на историческото време. Затова, нека всички да работим за стабилността в страната. Единствено по този начин участието ни в 43-то Народно събрание ще получи позитивна оценка от бъдещите поколения.

Пожелавам на всички разум, търпение и толерантност!

 

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ПП ГЕРБ

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев