Галя Захариева: Частните училища ще получават само средства по единен стандарт за обучението на децата

Галя Захариева
17.02.2015 / 15:34

В Закона за предучилищното и училищното образование не предлагаме финансиране на частните училища, а отпускане на средства по единен разходен стандарт за всяко българско дете в ученическа възраст, които държавата заделя за образование. Това заяви в интервю за „Канал 6” народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по образование Галя Захариева.

Тя е сред вносителите на законопроекта, който предлага прилагане на принципа „парите следват ученика”. „Не финансираме частни училища, а децата на България, за чието образование държавата трябва да се погрижи по Конституция, независимо в какво училище учат”, каза Захариева. Тя припомни, че през 2006 г. в НС е приета Национална програма за развитие на средното образование, в която е записано, че принципът „парите следват ученика” трябва да се приложи и в частните училища не по-рано от 2009 година.

„Средствата за образование, които се отпускат, са единен разходен стандарт. Не са социални помощи, а средства, които държавата отделя за образоването на всяко българско дете”, допълни депутатът.

Частните училища ще получават средства по единния разходен стандарт за основния пакет от обучението на всяко дете, а не за допълнителни екстри. Контролът за правилното разходване на средствата ще се извършва на няколко нива – от общините, от Министерството на образование, Сметна палата и Държавен финансов контрол. При констатиране на нарушения ще се спира финансирането на съответното училище.

В законопроекта се предлага финансирането за образование на учениците от частни училища да започне от 2018 г., за да има време държавата да организира планирането на средствата.

Галя Захариева поясни и предлаганата промяна в структурата на средното образование. В законопроекта е заложен начален курс от 1 до 4 клас, основно образование да се получава в 7 клас и да има две степени на средно образование – от 8 до 10 клас и 10-12 кл.

„Даваме възможност на децата в 10 клас получат документ за завършена първа степен, но няма да могат да кандидатстват във висши учебни заведения. Ако учениците продължат образованието си и завършат 12 клас, ще получат документ за средно образование. Те могат да се явят на зрелостни изпити и да кандидатстват във висши учебни заведения”.

В законопроекта е заложен и процес на приобщаващо образование, който касае промяна в нагласите на учениците, учителите и цялото общество по отношение на децата със специални образователни потребности.

„Процесът означава да се научим да приемаме различните, да приемаме всяко дете с неговите особености и да приспособим образователната система към детето”, каза Захариева.

Предвижда се подкрепата на децата със специални образователни потребности да се извърши на няколко нива, според възможностите на всяко дете. Първото ниво е в масовото училище и в детската градина, където да има специалисти, подпомагащи процеса на образование. При второто ниво функцията ще се изпълнява от общински центрове за приобщаващо образование, като за целта ще се преобразуват настоящите помощни училища и ресурсни центрове.

 

Предаването "Акценти на Канал 6 с участието на Галя Захариева :

 

http://kanal6.bg/index.php/predavaniq/akcenti/11101-aktzenti-g-zaharieva-m-dilovska-t-valkov-i-kr-stankova-16-02-2015

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев