Участниците в конференция в Белград подписаха Меморандум за разбирателство

Корнелия Маринова и Галя Захариева подписват Меморандум за разбирателство
05.03.2015 / 15:41

Народните представители от ГЕРБ Корнелия Маринова и Галя Захариева подписаха Меморандум за разбирателство, приет по време на Конференцията на жените парламентаристи от Югоизточна Европа, която се проведе в Белград. Форумът разгледа ролята на жените-народни представители за намаляването на неравнопоставеността между половете. В конференцията участваха и представители на парламентите на Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Унгария, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения и Турция, които също положиха подписи под документа. Конференцията се организира съвместно от Парламентарната мрежа на жените в Сърбия и мисията на ОССЕ в Сърбия с подкрепата на Службата за демократични институции и човешки права.

 

От името на Народното събрание на Република България Корнелия Маринова изнесе доклад за настоящото положение по въпросите на социално-икономическото положение на жените след началото на икономическата криза през 2008г., жените и сигурността, жените в парламента и в политиката. Тя заяви, че през изминалите 20 години в България се наблюдава устойчива, макар и недостатъчно бързоразвиваща се тенденция към нарастване на ролята на жените в политическия живот. Вече два мандата председател на Народното събрание и кмет на столицата са жени. От присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. досега българският еврокомисар винаги е бил жена. Нараства и броят на жените в българския парламент. През последните 20 години той се е увеличил повече от 2 пъти.

 

Галя Захариева определи форума като изключително ползотворен и необходим за преодоляване на трудностите в борбата с намаляването на неравнопоставеността между половете.

На 3 март – Националния празник на България, Корнелия Маринова и Галя Захариева поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски и Георги Раковски в Белград.

Още снимки от новината

Галя Захариева и Корнелия Маринова
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев