Законопроектът за образованието предизвика двучасова дискусия на кръгла маса в Бургас

---
08.03.2015 / 18:06

Повече от 2 часа продължи дискусията при представянето на проектозакона за предучилищното и училищното образование в Бургас.

 

Преди ден новият закон за образованието премина първо четене в парламентарната зала. Неговите автори и вносители от ГС ГЕРБ са организирали кампания за популяризиране на законопроекта под формата на кръгла маса на тема: „Реформата в образованието – основа за икономическото развитие на България“.

 

В Бургас форумът бе ръководен от зам.-председателя на образователната комисия в 43-тото народно събрание Корнелия Маринова и нейната колежка Галя Захариева, член на същата комисия, участие взеха всички народни представители от ГЕРБ - Бургас, представители на РИО-Бургас, директори на училища и детски градини от областите Бургас, Ямбол и Сливен.

 

Корнелия Маринова презентира пред присъстващите най-важните моменти от законопроекта, като постави ударение върху нововъведенията. Законът няма да бъде придружаван от правилник за прилагане, но ще се съчетава с отделен списък от разработени стандарти за процеса на българското образование.

 

Маринова подчерта, че е внесен един модерен закон, който се позовава на европейския и световен опит и отговаря на директивите на ЕС. В разработването му са участвали над 400 научни работници и специалисти в сферата на образованието. Според зам.председателя на комисията по образованието в парламента е постигнато най-доброто като взаимодействие между страните, а "фактът, че над 3000 предложения са взети предвид преди внасянето на закона, означава, че ние наистина искаме да постигнем най-доброто", каза Маринова. "Сегашният закон се наложи да бъде променян 33 пъти и е недействащ в много посоки, с необходимост да бъде дописван нееднократно. В този смисъл е изключително важно новият закон да бъде приет", посочи още тя.

 

Сред новите компоненти в законопроекта на ГЕРБ са:

- разделянето на 2 степени в образователния процес - основно и гимназиално, което се разделя на още две степени 1-4 и 5-7 клас и 8-10 и 11-12 клас;

- въвеждане на обединени училища, които да дадат шанс на неприетите другаде деца, да не отпаднат от образователния процес след 7 клас;

- въвеждане на училища с национално значение и иновативни училища;

- изготвяне на собствени учебни програми от самите училища и да се даде повече свобода и възможност за творчество на учителите;

- нов подход към оценяването и отпадане на повтарянето на учебната година до 4 клас;

- по-голяма автономия на училищата и децентрализация;

- възможност за дуално обучение и "учене през целия живот";

- премахване на ограниченията за броя на учебниците;

- финансиране от държавата за частните учебни заведения;

- създаване на центрове за развитие и обществен съвет по образованието към общините;

- регламентиране на обучението на българите в чужбина и финансирането на български училища зад граница.

 

Сред бургаската аудиторията на форума най-задълбочена дискусия предизвикаха темите за финансирането от държавата на частните училища и премахването на ограниченията за броя на учебниците. Сериозна полемика имаше между представители на учебните заведения, синдикати и законодатели заради липсата на правилник за прилагане на закона.

 

След края на срещата депутатът от ГЕРБ и член на образователната комисия в парламента - Галя Захариева отдели специално внимание на представителите на ресурсните центрове и помощните училища, които ако законът бъде приет, ще бъдат основно преструктурирани.

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев