ГЕРБ-Сливен няма да участва в сесията за продажба на гората край Раково

---
18.03.2015 / 11:50

Общинските съветници от ГЕРБ-Сливен решиха на свое заседание да не участват в предстоящата извънредна сесия на Общинския съвет на 19 март, чиято единствена точка е продажба на гората край село Раково, предложена за шести път от кмета Кольо Милев. Групата изразява за пореден път категоричното си становище, че гората не трябва да се продава. Недоумение буди фактът, че въпреки недоволството на обществото и голяма част от общинските съветници, кметът упорито продължава да иска продажбата, доказвайки нежелание да се съобрази с общественото мнение и апелът на гражданите за опазване на българската природа.

 

Съветниците няма да се регистрират и не искат да получават заплащане за вземането на това престъпно решение. Всеки, който участва в гласуването за продажбата на гората, ще получи възнаграждение за участието си в извънредната сесия.

Общинските съветници от ГЕРБ считат, че поведението на избраните от народа представители в Общинския съвет трябва да бъде обществено отговорно, в интерес на гражданите и пример за младото поколение. Те ще се присъединят към протестиращите срещу продажбата на гората пред зала „Май”.

 

ГЕРБ-Сливен е против поредния опит на кмета да извърши продажба на горското богатство на фирма за дърводобив и дървопреработка, тъй като има сериозни притеснения за последваща безконтролна и незаконна сеч на горите.

Според специалисти, горите са от изключителна важност за водата в региона и за запазването на биоразнообразието за поколения напред. Заради нечии съмнителни интереси се поставя на карта животът и здравето на хората. Горите край Раково са букови, а те са много важни за производството на водата - пазят подпочвената вода и създават добра среда за развитие на микроорганизмите. Водата се губи там, където се изсичат дъбовите гори и изсичането им е престъпление. Горите край Раково преминават през едни от големите притоци, които захранват язовир Асеновец. Попадайки в частни ръце, горите са изложени на риск от неконтролирана сеч.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев