Георги Николаев, МГЕРБ: Важен елемент от борбата срещу корупцията е въвеждането на електронното управление

---
30.04.2015 / 14:05

Георги Николаев от МГЕРБ-Сливен участва в Съвета на Европейските демократи студенти (ЕДС), проведен преди дни във Варшава. Николаев е на 20 години, завършил е Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в Сливен. В момента е студент по право във Велико Търново, първи курс. Съосновател е на Клуб по дипломация "Имхотеп" в университета.

 

- Какви са Вашите впечатления от проведения във Варшава Съвет на Европейските демократи студенти?

 

- Това беше форум, в който имах възможността и превилегията да участвам. Присъстваха млади и интелигентни хора, имащи желание да се развиват, и които са напълно наясно с политическата обстановка в Европа и искат да надскочат рамките. ЕДС е една от малкото организации, даващи глас на младите хора, които държат бъдещето в ръцете си.

От МГЕРБ бяхме аз и народният представител и лидер на младежката организация Георг Георгиев, който е съпредседател на ЕДС. Имаше представители на почти всички страни-членки на ЕС и тези, които са заявили желание за членство. Подобен род събития дават възможност за създаването на контакти с млади хора в цяла Европа и институции, занимаващи се с определянето на политиките за европейската младеж. Участието в такъв форум те кара да искаш да си част от единството, което държи за промяна на света към по-добро. Посланието, което се отправя към младите хора е на високо ниво – за градивност и промяна. Младежите трябва да бъдем градивната движеща единица в живота, да не чакаме наготово, да работим и надграждаме. Ние трябва да задвижим процесите по отношение бъдещето на държавата. Аз искам да остана и да се развивам в България. Не съм от хората, които избират по-лесния вариант и напускат. По-трудно е да останеш и да определяш посоката.

 

- Коя беше основната тема на Съвета?

 

- Съветът беше под надслов „Младите срещу корупцията“, като основен акцент беше поставен върху начините и мерките за борба с тази порочна практика, която засяха в различна степен всяка страна членка на Европейския съюз.

 

- Беше ли представена статистика за размерите на това явления в цяла Европа, включително и в България?

 

- Корупцията съществува във всички страни на Европейския съюз в различни проценти. Лектори бяха членове на антикорупционни организации в Полша, членове на Европейския парламент от Полша, и репортери, които разследват случаи на корупция. Представени бяха статистики, според които България е в средата на корупционните таблици. Много пред нас са страни като Испания, Гърция и Кипър. Темата беше избрана, защото е неизменна част от живота на всеки един от нас, на всеки гражданин на Европа. Съветът протече пет дни, като през първите два бяха лекциите на специалистите. През третия ден бяха организирани три работни групи – „Политики за Европа”, „Човешки права” и „По-високо образование”. Аз бях в първата група. Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев и колега от гръцката делегация написаха идеите ни за антикорупционни действия, които могат да се предприемат. Те бяха представени по време на събрание преди завършването на форума и имат препоръчителен характер за ЕС. Едно от нашите предложения беше за изравняване на стандартите в публичните администрации в цяла Европа. Подчертахме, че е нужно повишаване на образоваността на обикновените хора за спазването законите, възпитаване в уважение към институциите и информираност какви действия да се предприемат, когато срещаме корупция. Друго решение, което взехме по време на съвета, е повишаване строгостта на законодателството по отношение на публичните фондове и разходването на средствата от тях. Важен елемент от борбата срещу корупцията е въвеждането на електронното управление и електронни подписи. Трябва да се ползват и антикорупционните практики, които прилагат някои страни и получават резултати от тях. Изключително важна е и ролята на медиите, чрез които до хората да достигнат начините за противодействие срещу корупцията

 

 

- Какви са механизмите, чрез които младите хора и въобще всички граждани, могат да участват в борбата срещу корупцията във всяка от страните членки на ЕС?

 

- Един от начините, чрез които трябва да се справяме, е когато забележим това явление да не го подминаваме, а да сигнализираме съответните органи. Много е важно е да не участваме в корупционни практики, които срещаме в публична администрация и други сфери на живота. Можем да го предотвратим! Ако някой попадне в подобна ситуация, нека да спазва дистанция и да не участвам в такива схеми. Затова са важни форуми като този, който се проведе във Варшава – за да се научат младите хора какво трябва да правят, за да бъдат намалени в бъдеще до минимум корупционните нива.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев