Бойко Борисов: До 30 май темата с назначаването на международна фирма, която да извърши одит на КТБ, ще бъде приключена

Бойко Борисов
13.05.2015 / 14:03

До 30 май темата с назначаването на международна фирма, която да извърши одит на КТБ, ще бъде приключена. Това каза от парламентарната трибуна министър-председателят и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на блиц контрол. Борисов посочи, че всяка сряда провежда заседание със службите и митниците и тази сутрин министърът на финансите Владислав Горанов го е информирал, че сме на финал във връзка с ФГВБ. "11 компании изпратиха своите предложения. Одобрените кандидати ще бъдат поканени на 18 май да представят предвидени от тях предложения. До 21 май ще бъде взето решение. Този ангажимент, който сме поели - да бъде избрана компания, ще бъде изпълнен. До 30 май тази тема ще бъде приключена. Ще имаме международна компания, която има опит във връщането на пари. Всичко, което излиза като информация ще идва в парламента. С едно текстче в закона можете да го решите. Това го дължим на народа - да знае истината", подчерта той.

Премиерът посочи, че миграционният натиск на българската граница е сравнително по-малък. Борисов заяви, че още по време на Европейския съвет е била поставена темата за бежанците. "Трагедиите в Средиземно море събудиха и състраданието и вниманието на ЕК. Действително има резултат. Беше взето да се увеличат тройно парите по тази тема - около 120-130 млн. евро стигнаха. В тази посока се действа. На границата е сравнително по-малко като миграционен натиск. Вчера имаме 500 души, които са се върнали обратно по собствено желание", каза Бойко Борисов. Той посочи, че само след броени дни и турския, и гръцкия вътрешен министър ще бъдат гости на Румяна Бъчварова. "На базата на БВП трябва да се приеме квотен принцип, за да сме всички солидарни към този процес. България е преди всичко транзитна страна и се надяваме да имаме и такава подкрепа. Федерика Могерини ще бъде в България следващия месец именно по темата. Поставили сме си проблемите за решаване и очаквам да бъдат решени", обясни Бойко Борисов.

Министър-председателят заяви, че с тревога се следят събитията в Македония и увери, че няма загинали български граждани. „Освен декларацията и позицията на МВнР, вчера направихме Консултативен съвет по сигурността. В неделя, 17 май, е ключова дата за Македония, когато се готви митинг”, обясни той. Бойко Борисов разясни, че в момента се провеждат учения на армията и нейните специални части със СОБТ. „Такива занятия и преди са се играли и са за залавяне на терористични групи. Това върви като подготовка”, коментира той „Военните са на границата, подготвят си точки, не дай си Боже. ако нещата в Македония отидат на зле”, каза още Борисов. Той посочи, че се подготвят и граничните пунктове. „Тези, които са с български паспорти, около 90 000 български граждани с български паспорти, могат да се приберат в България, но при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност”, каза още премиерът.

Бойко Борисов подчерта, че здравето за целия народ е първостепенна задача на цялото правителство. „И пенсионната реформа я преизчисляваме заради вдигането на възрастта с това, че чрез здравната ще вдигнем продължителността на живот“, обясни той. Борисов апелира за търпение и кредит на доверие към министър Москов. „Поне от това, което съм разговарял и виждал, моля да проявим търпение още седмица и да застанем зад това като реформа”, каза той. Премиерът припомни предишния си мандат, където по думите му е имало пропуски в тази сфера. „Колкото повече пари даваме, толкова по-добра трябва да е услугата, която предоставяме на българските граждани. Бюджетът на МЗ, НЗОК всяка година нарастват, сега в пъти повече”, поясни Борисов.

„С министър Москов имахме десетина срещи, с г-жа Дариткова също. Считам, че се опитват да направят нещо смислено и да решат проблемите – и в лекарствената политика, и в обществените поръчки и средства, които се дават, задълженията, които имат болниците”, коментира премиерът. По думите му, в едно коалиционно управление и успехите, и провалите са общи. „Някой иска да сложи динена кора или депутатите на ГЕРБ са мълчаливи, не случайно казах, че с Москов и Дариткова заедно сме разговаряли. Имам огромно доверие в министър Москов като специалист, лекар и човек. Действително всички ние толкова много искаме да стане здравната реформа. Виждам какви усилия полага здравното министерство”, каза още Бойко Борисов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев