Министър Десислава Танева с отговори на въпроси от парламентарен контрол

министър Десислава Танева
29.05.2015 / 16:48

Раздадени са 44 838 броя ваучери за гориво на земеделските производители. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос, свързан с несъответствие в предоставянето на ваучери по държавна помощ "Намалена акцизна ставка върху газьола, използвана при първично селскостопанско производство чрез използване на система от ваучери за гориво" и реално обработената площ и полагащото се гориво.

Министър Танева посочи, че според справки, извлечени от системата от първия състав на схемата за връчени 44 838 броя ваучери за гориво на земеделски производителите на 13 654 броя земеделци. Предвид процедурата за отпечатването на ваучерите то броят на разпечатаните и връчените ваучери е еднакъв.

„Държавната помощ през 2014 година земеделските производители са получили отстъпка за 151 милиона литра гориво”, каза тя като допълни, че това представлява 60% от заявленията за 2014 година. По думите й в резултата от отчетените от земеделските производители данни за изразходваното гориво след като е приключила кампанията са в размер на 230 милиона литра. „С представянето на втория пакет ваучери земеделските производители ще поучат отстъпката за останалите до 40% при спазването на определеният таван”, посочи Десислава Танева.

 

133 общини приключват процедурата, която бе приета с изменението на закона за ползване на земеделските земи и 1, 2 млн. обща площ на пасища и ливади от общинските фондове са предоставени за ползване. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос за предоставянето на ливади и пасища на собственици на животновъдни обекти.

„Съгласно промените в Закона за ползването на земеделските земи пасищата и ливадите се предоставят без конкурс на животновъдни обекти с регистрирани животни”, обясни министърът. По думите й целта е да се удовлетворят нуждите на такива животновъди и да се използват по предназначение пасищата и ливадите.

„Когато земеделският стопанин е сигурен, че земеделската площ е приведена в изискванията за ползване и той може да иска земеделски помощи. Всички площи задължително подлежат на проверка”, посочи Танева.

 

 

5,5 млн. лв са изплатените средства на земеделците като компенсации за природните бедствия от лятото на 2014 г. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос, свързан с обезщетение на земеделски производители. „През 2014 година в следствие на неблагоприятните климатични събития заради природни бедствия със заповед на министър на земеделието и храните бяха предприети действия за обследването на пропадналите площи”, припомни Танева. По думите й са били издадени констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, 762 констативни протоколи са постъпили, а земеделската площ в тях е 243 хиляди декара. „Със заповед на ДФЗ е разпределен ресурс в размер на над 6 милиона лева. За констатираните щети от неблагоприятни природни бедствия от месец декември 2014 година са приети протоколи на 100% пропаднали площи или 7 хиляди декара земеделски площи на стойност 635 хиляди лева”, обясни министърът. Министър Танева каза още, че за 2015 година ще се предоставят помощи за пропадане на земеделски щети.

 

 

Действително пазарите на мляко, както в България така и в целия ЕС от месец септември 2014 година, заради основна причина налагането на ембарго на Русия за внос на млечни продукти. От месец януари 2015 година изкупните цени на кравето мляко достигнаха най-ниските си нива за последните 5 години, а цената за месец март е 15% по-ниска спрямо 1 година по-рано. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос, свързан с относно политиката на Министерството на земеделието и храните за подпомагане на млечното говедовъдство. „Уверявам ви, че Министерството на земеделието и храните търси всички възможни мерки съгласно правомощията, които има за осигуряване на подкрепа на сектора, както с национални и европейски средства”, обясни тя. По думите й инструментът, с който министерството търси решаването на проблема е предоставяне на помощ de minimis. Според нея българските млекопроизводители са имали възможност да подават документи за подпомагане от страна на държавата. „Българската страна ще се възползва от предоставянето на национална мярка на ЕП, като с изменението ще доведе до доброволно изискване за етикети и стикери произведени на територията на страната”, каза Танева.

 

Безкомпромисни сме към всички служители, които не изпълняват задълженията си. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Министър Танева уточни, че вчера е имала среща с народни представители от ДПС, за която им благодари, защото едната тема, която са поставили е била конкретна в оперативен план относно лошата работа на няколко общински служби на Областна дирекция Силистра. „Снощи направих координация да компенсираме работата и им благодаря за това, че го направиха”, изтъкна тя. По думите й още днес заместник – министърът ще пътува към Силистра, за да изконтролира как ще бъде свършена работата, за да не пострада нито един земеделски производител. Тя уточни, че проблемът в Силистра е, че на земеделските производители не са им били отворени заявленията за подпомагане под претекста, че нямат регистрирани правни основания. „Много благодаря за тази информация, защото тя ще ни позволи да реагираме, докато имаме време и да не пострада нито един земеделски производител, защото отварянето на заявления за подпомагане от понеделник носи 1% санкция”, обясни министърът на земеделието и храните. Десислава Танева посочи, че кризата в животновъдството и особено в млечния сектор е голям и се търси подпомагане възможно най-бързо.

 

 

Не ликвидираме Националната служба по зърно и Контролно-техническата инспекция, просто чисто административно ги закриваме. Това каза пред журналисти в НС след парламентарен контрол министъра на земеделието и храните Десислава Танева във връзка с изказването на БСП, че закриването на тези две структури ще доведе до фалити на земеделските производители. „Имаме ясна, обявена с влизането ни в мандат, програма за управление на сектор „Земеделие". Част от тази програма е и административната реформа. Най-съществената част в тази реформа е прилагането на всички земеделски политики и функции от страна на държавата чрез областни дирекции по земеделие, които няма да имат статута на поземлени комисии, а на регионалния орган, който провежда всички политики. В конкретния случай не ликвидираме абсолютно нищо, освен чисто административно закриваме две административни структури", обясни Танева. По думите й, една част от функциите на Националната служба за зърното направо ще бъдат прекратени, поради злоупотреби. „Става въпрос за системата за публичните складове. Останалата част относно регистрацията, контрола и информацията ще бъде провеждана от областни дирекции земеделие. За Контролно-техническата инспекция е абсолютно по същия начин. Лабораторията, която в момента е на Националната служба по зърното ще мине към Българската агенция по безопасност на храните", уточни още Десислава Танева.

 

Източник: Агенция Фокус

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев