Галя Захариева: Възрастните трябва да даваме пример на децата, че различията се решават с диалог, а не с насилие

Галя Захариева
12.06.2015 / 10:57

Галя Захариева, народен представител от ГЕРБ-Сливен, член на Комисията по труда, социалната и демографската политика и Комисията по образование и наука, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К”, заяви позиции по следните теми:

Реформата в образованието.

„Консенсусът го търсим във всички сфери, защото ако ние, политиците не се обединим около наистина важните неща за България, те няма как да се случат!”, заяви Галя Захариева. Тя продължи, че Законът за предучилищното и училищно образование продължава да се гледа в Комисията на второ четене, процесът върви бавно, но това е така, защото се търсят консенсус и най-важните решения. Работи се конструктивно, има и позиции, по които различните партии имат диаметрално противоположни позиции, важното е обаче, че всички членове на Комисията са си поставили за цел да се постигне по-високо качество на образованието. Целта е децата да бъдат по-креативни, гъвкави и предприемчиви. Помолена да коментира зачестилите случаи на насилие в училище, Галя Захариева беше категорична, че всичко това е много смущаващо и подобни действия няма как да бъдат толерирани. Задача на възрастните е обаче да покажат на децата, че противоречията трябва да се решават чрез диалог, а не чрез насилие. Тя изрази мнение, че настоящето законодателство не подтиква децата към такива действия. „Не само с реформи в образованието ще постигнем този мир в душите на децата, това ще го постигнем, ако всички работим в посока на осигуряване на спокойствие в живота на хората!”, категорична бе тя. Относно скандалът с изтеклите отговори на матурите народният представител от ГЕРБ коментира, че винаги ще има хора, които искат да избягат от правилата, но трябва да се осигури такъв ред и контрол, че те да не бъдат мнозинство и да не дават модел за поведение в обществото. Министерството на образованието има всички правомощия да си направи проверките и анализа и санкциите да бъдат безкомпромисни. Само с непримиримост ще се покаже на обществото, че няма основание за притеснение при следващите изпити.

Реформата на пенсионната система.

Галя Захариева заяви, че през последните 3 месеца консултациите са били наистина сериозни и вече има подготвен един пакет от мерки, който цели да осигури на първо място спокойствие във времето относно промените, които ще се правят и които ще дадат възможност на гражданите да се ориентират какво им предстои в годините и как ще преминат през своя професионален път. Мерките са били възприети от членовете на Комисията, така че вероятно през следващата седмица ще минат в пленарна зала на първо четене. „Аз смятам, че мерките са коректни, има опит те да поберат в себе си всички претенции, мерките ще осигурят приспособимост към реформата.”, категорична бе Галя Захариева. Тя добави, че знае, че на много хора не им харесва увеличението на възрастта за пенсиониране, но това трябва да се случи, ако искаме да взимаме високи пенсии когато се пенсионираме. Според народния представител от ГЕРБ за пръв път в последните години има съгласие по някои основни параметри – за това, че трябва да има увеличение на възрастта за пенсиониране, това да стане по най-плавния и безболезнен начин и програмата да започне да се изпълнява. Галя Захариева подчерат също така, че предложените от Министерски съвет мерки няма как да бъдат приети напълно и от синдикати, и от работодатели, защото те са твърде полярни организации, но по важните неща ще се стигне до компромис. На въпроса кога ще започне наистина да действа новата пенсионна система народният представител от ГЕРБ отговори, че всичко зависи от работата в пленарна зала, но се надява до края на юли да се приключи с приемането на текстовете на второ четене.

Дефицитът в НЗОК.

Галя Захариема съобщи, че все още в Комисията по социални въпроси няма да се гледа бюджета на Здравната каса. Този въпрос обаче е коментиран в парламентарната група на ГЕРБ и се очаква среща с д-р Глинка Комитов. „Министерство на здравеопазване, НЗОК, ние като законодатели, всички трябва да намерим начина, за да няма такива стресови ситуации в системата на здравеопазването”, категорична бе Галя Захариева.

Има ли търкания в управляващата коалиция?

Според Галя Захариева за пръв път в България има такава широка коалиция, още повече от партии, които не са участвали в коалиционни управления, затова може би е малко трудно да се намери балансът между единството вътре в коалицията и запазването на позициите на всеки един от членовете на коалицията. Освен това предстоят и местни избори, всяка една от партиите ще излезе със собствена платформа и собствени кандидати и може би от страх от обезличаване сред по-малките партии в коалицията се създава впечатление за дрязги. Важното е обаче, че всички имат волята да продължават да търсят баланса. „Важно е споровете да бъдат конструктивни и да се взимат важни решения, а това, че винаги ще има леки боричкания или несъгласия с някои решения е нормално, не е естествено 4 партии да бъдат единни във всяка една позиция.”, завърши Галя Захариева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев