Министър Десислава Танева присъства на първа копка на проект за 5 800 000 лева в Община Долна Митрополия

---
22.06.2015 / 17:25

Днес бе даден символичен старт на дейностите по реконструкция на водопроводна мрежа в селата Подем и Рибен. Специален гост бе министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Сред официалните лица бяха народният представител Владислав Николов и областният управител Ралица Добрева.

Като домакин кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска представи накратко проекта. Финансирането е по мярка 321 и възлиза на близо 5 млн. и 800 хиляди лева. „В този мандат на първо място поставихме дейностите, насочени към облагородяване на селищната инфраструктура и повишаване стандарта на живот на гражданите на Община Долна Митрополия”, каза кметът Поля Цоновска. Тя допълни, че големият проблем в населените места е високият процент на загуби на питейна вода. „Нашата обща цел е да се подменят колкото се може повече трасета с водопроводни мрежи, да престанат честите аварии и най-важното - чиста питейна вода и свеждане до минимум на процента на загуби на питейна вода. Уверявам ви, че оттук нататък, съвместно с министерство на земеделието, отново ще участваме с други проекти за други населени места”, категорична бе Поля Цоновска. Тя пожела успешна работа на фирмата – изпълнител и призова жителите на Рибен и Подем за повече търпение по време на строително-монтажните работи.

Като положително оцени случващото се в Община Долна Митрополия министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя поздрави кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска за свършеното до момента и изрази надежда, че макар и много кратки, сроковете ще бъдат изпълнени. „Въпреки нашите усилия, включително и лично на Премиера, ние и всички страни членки, не получихме удължаване на старата програма за развитие на селските райони. Това означава, че до края на тази година следва да се разплатят окончателно всички проекти. Така че строителят трябва да бъде стриктен и експедитивен и в срок от 50 дни да извърши всички дейности”, каза министърът на земеделието и храните. Госпожа Танева подчерта още, че кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска е сред 190-те кметове на общини в страната, които са провели процедурата за разпределение на свободни пасища, мери и ливади по норма на животновъдите – промяна, която бе направена от министерството в края на февруари. „В юли ще се проведе наново редовната сесия. Това е нещо, което може да се направи като подкрепа към животновъдите от този публичен фонд, с който разполагат общините. Разбира се надявам се, че и останалите кметове на общини, ще последват примера на кметове като вашия и ще проведат процедурите на разумни цени да бъдат подкрепени животновъдите, за които годината е тежка”, призова министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя допълни, че новата програма за развитие на селските райони е одобрена в края на май месец и първият прием вече е приключен. „Община Долна Митрополия е в приоритетен район – Северозападна България, за което получава допълнителни точки в проекта. Има огромен интерес и при условие, че има експертна готовност, вашата община ще бъде с най-добри позиции, като рангинг, да спечели и проекти в новата програма. Следващата година ще се отворят мерките за общините. Общо 625 млн. евро ще е бюджетът за общини по мярка 7, в която вие ще може да кандидатствате като община, заедно със старата мярка „Лидер”, където ще се разделят още 130 млн. евро за следващия 7 годишен период. Мисля, че могат да се подкрепят още инвестиции, така че в Община Долна Митрополия да се осигури допълнителна заетост и да се подобрят условията за живеене. Надявам се земеделските производители да се възползват от последващо отваряне на мерките и да инвестират в трайни насаждения, зеленчуци, което означава и повече заетост.”, каза още министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

След кратък водосвет бе направена и първа копка на обекта. Символичен старт на ремонтните дейности даде министър Танева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев