Силен старт на кампанията на Мария Габриел срещу насилието над жените

---
21.09.2015 / 18:55

Жените, жертви на насилие, не могат да чакат. Докато те мълчат, ние трябва да говорим, защото знаем защо мълчат – от страх, от вменено чувство за вина, от липса на перспектива. За да им помогнем са необходими смели крачки – силни политически действия, засилена превенция, по-добра защита на жертвите, наказания за извършителите, промяна в социалните нагласи и борба със стереотипите, перспектива за живот след насилието. Това силно послание отправи в Бургас ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел при откриването на Националната кампания „Насилието над жените: Да отворим очи и нарушим мълчанието!”.

 

Мащабната кампания е организирана от Мария Габриел в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”. Тя е израз на идеята на евродепутата и Жени ГЕРБ за привличане на вниманието и повишаване на информираността за този тежък проблем за съвременните общества. Кампанията е подкрепена на най-високо европейско ниво в лицето на координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду и еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова.

 

Чрез видео обръщения те благодариха за усилията на Мария Габриел в борбата с насилието над жените и отправиха призив за подписването от всички страни-членки на ЕС на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Още при старта на поредицата конференции, които ще се провеждат в различни градове, се очертаха множество идеи и предложения за подобряване на превенцията и защита на жертвите на насилие.

 

Правозащитничката Марияна Кацарова, директорът на Фондация „Асоциация Анимус” Надежда Стойчева, председателят на Фондация „Български център за джендър изследвания” Геновева Тишева и основателят на Фондация „Деметра” Диана Видева се обединиха в призива си за подписване и ратифициране на Истанбулската конвенция, която предоставя европейска рамка за защита на жените от насилие и по-специално за преодоляване на домашното насилие. Председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева, Мария Анастасова от ОД на МВР - Бургас и секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Росица Янева представиха добрите практики в борбата с насилието над жените, очертавайки и оставащите предизвикателства.

 

Председателят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов отправи силно послание за по-тесен контакт между отговорните институции и неправителствения сектор по проблема. Това ще спомогне за подобряване подготовката на кадрите, които правят първия контакт с жертвата, за засилване на правната помощ и извеждането на конкретни предложения за законодателна промяна. Ключова цел на кампанията е привличането на мъжете като основни защитници на правата на човека, каквито са правата на жените. На събитието присъства общинският съветник от ГЕРБ-Сливен и член на НИС на Жени ГЕРБ Галина Вучкова.

 

Още със стартовата конференция, подкрепата си за кампанията на Мария Габриел заявиха популярни лица от Бургас – бившият футболист от Националния ни отбор Радостин Кишишев и известният актьор Юрий Ангелов. Като посланици на инициативата те призоваха за по-голяма гласност по проблема, очи в очи, за да се преборят жените със страховете си. Кампанията ще продължи една година с конференция във всяка област на страната.

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев