Честит Тодоровден

19.03.2016 / 11:30

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е и църковен празник, в памет на св. великомъченик Теодор Тирон. По народния календар е Тодоровден, или още Тодорова събота, Конски великден, Тудорица ¬ съботата от Тодоровската неделя (съботата след Сирни Заговезни); „Теодорос" идва от старогръцки и значи „Божи дар".

Легендата разказва, че на този ден св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято.

Най-интересният обичай за празника е надбягването с коне – кушията, в която участва цялото село. Мъжете се обличат с нови ризи, почистват конете, накичват ги и ги извеждат за надбягването. Победителите ги награждават - конят получава юзда, а стопанинът му – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и "Булкина неделя". Преди изгрева на слънцето жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна. Рано на Тодоровден майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват.

Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.

Обредната трапеза за празника е постна и включва пита с мая, леща, супа от гъби.

Имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Дарина.

Честит празник на всички именници, бъдете живи и здрави !

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев