Силвия Маринова и Георги Николаев присъстваха на откриване на изложба по повод 200 години от рождението Димитър Добрович

-----
14.09.2016 / 19:48

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Сливен Силвия Маринова и Георги Николаев присъстваха на откриване на изложба по повод 200 години от рождението на първия български художник с академично образование – Димитър Добрович. С изложбата художествената галерия в Сливен отбеляза юбилея на твореца и предоставя на публиката възможността да се запознае отблизо с творчеството и личността му. В експозицията се представят творби на Димитър Добрович, част от фонда на галерията. В художествената галерия се съхранява и най-голямата сбирка от негови картини, които сега се излагат за пръв път пред публика в своята цялост. Включени са произведения от гръцкия, римския и сливенски период на твореца – предимно портрети на селяни от околностите на Рим, на негови родственици и видни съграждани, както и множество копия на италиански майстори от епохата Ренесанса и Барока. Изложбата е придружена от печатно издание, включващо монографичен очерк за сливенския художник, както и пълен каталог на неговите картини съхранявани в сливенската художествена галерия. Особен акцент е поставен върху организираната в залата на Народното събрание в София изложба през 1893 г., броени седмици след завръщането на художника в България. В придружаващия изложбата каталог, който е с богат илюстративен материал (общо 147 илюстрации), е включена и студия на реставраторката Кристина Белева (Национална галерия, Колекция „Чуждестранно изкуство“), очертаваща реставрационните проблеми в творбите на живописеца, използваните от него технология и материали.

Изданието и изложбата са подпомогнати от Общински фонд"Култура"-Сливен, Десислава Танева, министър на земеделието и храните, Държавно горско стопанство – Сливен ТП на Югоизточно, Държавно предприятие и още много дарители. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община – Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев