Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Сливен се включиха в 16-тото издание на регионалния празник „Златна праскова- 2017

Гавраилово - Златна праскова
27.07.2017 / 13:48

Общинските съветници от ПП ГЕРБ-Сливен се включиха в 16-тото издание на регионалния празник „Златна праскова- 2017", който се провежда в село Гавраилово. На официалното откриване присъстваха председателят на общинската структура на ГЕРБ – Сливен Здравко Костадинов, кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, заместник - областният управител Камен Костов, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, кметовете на села от ГЕРБ, жители и гости на Гавраилово. Поздравителни адреси бяха изпратени от народните представители Десислава Танева и Галя Захариева. В поздравителния си адрес до кмета на село Гавраилово Димитър Андреев депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по земеделието и храните в НС Десислава Танева пише: «За шестнадесета поредна година този фестивал обединява производители от цялата страна. Овощарството, и в частност производството на праскови намира успешно продължение в събора „Златна праскова“, защото обединява опита, новостите в производството на обновени сортове и защита на реколтата. По време на празника се провеждат дискусии, които подпомагат младите фермери и малките стопанства. В условията на пазарна икономика, когато производството на земеделски продукти се развива в конкурентна среда с взискателни потребители, много e важно по веригата производител - преработвател – потребител да функционира ефективен модел за разработване на единни стандарти за качество. Приемете моите най-искрени поздравления по повод организирането на поредната ваша инициатива». Депутатът от ГЕРБ Галя Захариева в поздравителния си адрес до организаторите на събора заяви «За 16-ти път, освен забавления, конкурси и традиционни рецепти за приготвяне на праскови, в рамките на събора се представят новостите в този сектор, възможностите за защита на насажденията и реколтата, както и за износ на готовата продукция извън пределите на страната. Празникът съчетава забавлението и полезното, което го прави предпочитан от близо две десетилетия от хората, ангажирани с тази дейност. Пожелавам на всички добра реколта, успешна реализация на продукцията и нови пазари». Според кмета на село Гавраилово Димитър Андреев въпреки различните периоди на икономическо развитие в страната, производството на праскови в сливенския регион се е развивало и съществувало, благодарение на многогодишните традиции, натрупания опит и усилията на българските земеделци да произвеждат качествена продукция. "Празникът се превърна във важна платформа за споделяне на добри практики в областта на науката за отглеждане на праскови, както и за финансиране на дейностите на земеделските производители. Целта на днешното събитие е да обедини основните ценности - фолклорното наследство, веселието и всеотдайния труд на хората", каза Андреев. От своя страна кметът на община Сливен Стефан Радев заяви, че празникът съчетава веселието с участието на производителите на праскови в семинар за обмяна на добри практики, в среща на професионалисти и пожела богата реколта на стопаните.

Конкурсът за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина, организиран от Националната служба за съвети в земеделието, се проведе за шеста поредна година. В него бяха отличени трима души от общо10 производители. На първо място е Мария Тодорова от село Струпец, на второ място - Димо Димов от село Панаретовци и трета е Джулия Лесева от Сливен.

Празникът „Златна праскова" продължи със семинар за производителите и дискусия на тема "Овощарството в България - проблеми и перспективи за развитие", с участие на водещи специалисти от Института по овощарство" - гр. Пловдив. Петя Куманова от Национална служба за съвети в земеделието изнесе лекция на тема "Възможности за подпомагане на младите фермери и малките стопанства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г.".

Празнична програма съпътства събора през целия ден.

Събитието се организира от Община Сливен, Министерството на земеделието, храните и горите, кметство село Гавраилово, НЧ "Слънце 1928", Институт по овощарство - град Пловдив, Организация на производителите на праскови "Българска праскова" ООД, Национална служба за съвети в земеделието и се провежда под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите.

 

 

Още снимки от новината

---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев