Галя Захариева: Подкрепата за професионалното образование е важна стъпка в борбата с демографската криза и липсата на кадри

-----
23.09.2017 / 17:34

Разговорът между Клара Маринова и народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия по образование и наука Галя Захариева започна с въпроса „Независима ли е България, независими ли са българските граждани и от кого зависим. Депутатът от ГЕРБ-Сливен благодари за въпроса и подчерта, че точно празниците са онези моменти, в които трябва да личи силата и единението на един народ. Тя продължи, че усеща независимостта като чувство на всеки един човек, като стремеж за свобода, търсене на независимостта. „Аз лично се надявам повече хора от нашия български народ да се чувстват свободни и независими?", каза народният представител.

На въпрос има ли лобизъм по високите етажи на властта, Галя Захариева отговори, че този въпрос се върти от доста време в общественото пространство и може би ще трябва да мине още толкова време, за да се възстанови доверието в политическите партии. Тя продължи, че и политиците, и медиите са длъжни да работят за утвърждаване на авторитета на всички институции в държавата. Що се отнася до конкретните скандали от последните дни, Захариева заяви, че не би искала да влиза в задълбочени коментари, защото това стои извън професионалната й тема. Тя призова да имаме повече доверие в институциите.

Галя Захариева заяви, че отпуснатите 624 милиона лева за образователната инфраструктура по ОП „Региони в растеж" 2014-2020 са прецедент в новата ни история. ”Никога досега толкова средства не са били отделяни за образование. Средствата са разпределени по ОП „Региони в растеж", които обхващат детски градини, училища, висши учебни заведения, с акцент върху професионалните гимназии. Всичко това е поредната последователна стъпка в изпълнение на управленската програма на нашето правителство и на ПП ГЕРБ в посока подобряване качеството на образование!", категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

Галя Захариева отбеляза, че освен усилията за обхващане на всички деца от образователната система, върви и процес на подобряване на условията, в които децата се обучават. Тя беше категорична, че това не е популизъм, а изпълнение на обещанията, че образованието ще бъде приоритет. „Тук е може би момента да кажем – ето една от най-значимите ползи от нашето членство в ЕС, тази европейска солидарност! Защото всички ние искаме да имаме средства, но средствата в националния бюджет не винаги стигат за всичко, което искаме!", заяви Галя Захариева.

По темата с недостига на кадри в сферата на образованието, Галя Захариева каза, че в новия закон за образованието са заложени мерки, които целят да повишат вниманието на младите хора към професията учител. Много са мерките, които се предприемат и в подзаконовите актове на МОН и МС. Една от мерките е увеличението на заплатите и по-висок процент на увеличение за младите специалисти. Много сериозни и интересни са мерките в подкрепа на тяхното кариерно развитие. Особен акцент ще се постави върху подкрепата на подготовката на самите специалисти. „Целта на всички мерки е да се мотивират знаещите, можещите ученици да продължат своето образование в различни педагогически специалности. Много повече подкрепа ще има за учители, които изберат да работят в малки населени места, в отдалечените райони, за да насърчим съхранението на българските училища във всяко населено място!", увери Галя Захариева. Тя добави, че проблемите няма как да се решат в рамките на една година, затова мерките непрекъснато трябва да бъдат надграждани.

Галя Захариева призна, че наистина съществува миграция от страната ни към чужбина, но паралелно с това съществува и обратното явление. „През годините сме свидетели на плюс и минус и на едното, и на другото“, допълни тя. Народният представител изрази надеждата си с действията си управляващите да провокират голяма част от сънародниците ни зад граница да се върнат в държавата си.

Галя Захариева обясни, че никога не е оспорвала стремежа на младите хора да отидат в чужбина, защото контактът с други култури и системи на образование би могъл само да им бъде полезен. „По-важното е когато те завършат своето образование да ги мотивираме да се върнат в държавата. Този процес е труден, но не е невъзможен. Много е важно и да се засили професионалното образование, за да се покаже на младите хора, че могат да реализират своя професионална кариера у нас“, подчерта депутатът.

Последният въпрос на Клара Маринова към Галя Захариева бе дали можем да преодолеем липсата на кадри у нас. Галя Захариева бе категорична, че това може да стане със силна подкрепа за професионалното образование. Голяма част от бизнеса също е готова да протегне ръка, да направят заедно с професионалните училища учебните планове. Много е важно учениците и студентите да влязат в реалната професионална среда още докато се обучават. „Теоретичната подготовка е едно, но когато научиш човека наистина да работи тази професия вече трябва да има и повече от написаното в учебниците. Сериозна работа предстои в тази насока и тя трябва да бъде плод на една хоризонтална политика, на желание на бизнеса, на подкрепа от държавата и на усещането на необходимост да знаят и да могат от страна на учениците, на младите хора и на техните родители!", завърши зам.-председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев