Цветан Цветанов в Нова Загора: България е готова за предстоящото европредседателство

----
19.12.2017 / 15:18

България е готова за предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз. Мога да заявя категорично, че не само сме готови, но и това ще бъде едно успешно председателство, защото бяхме много ентусиазирани. Всички институции участваха активно съгласно ангажиментите си за председателството. Това каза в Нова Загора зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов. В рамките на своето посещение в града, Цветанов откри ремонтираната с европейски средства сграда на РУ „Полиция“- Нова Загора. Цветан Цветанов бе категоричен, че основната тема, на която ще се акцентира по време на българското европредседателство, е тази за Западните Балкани. „Това е един от сериозните акценти и за Европа в момента“, уточни Цветанов. По думите му ще се обсъждат още Кохезионната политика и дигиталната свързаност. „Ние имаме уникалния шанс в председателството да очертаем европейската перспектива на Западните Балкани. За първи път от много години приоритетите на лидерите на ЕС и САЩ, като стратегически партньор на Европа, съвпадат“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той припомни, че министрите на културата и европейското председателство Боил Банов и Лиляна Павлова са дали завършек на всички строителни дейности в НДК. „Ако се върнем 4 – 5 месеца назад ще видите, че целият фокус на политическите ни опоненти е насочен към това, че НДК няма да бъде готов. Те възприемаха председателството със сградния фонд, който трябва да посрещне гостите“, отбеляза Цветанов.

„Що се отнася до провокациите на нашите политически опоненти, това е тяхно право и според възможностите им. Аз винаги съм казвал, че нещо, когато е добро за държавата ни трябва да бъдем обединени, защото това ще доведе до политически дивидент за страната ни, като важен фактор в региона“, подчерта Цветанов. Според заместник–председателя на ГЕРБ успехът на председателството ще доведе до успех не само за управляващите, но и за опозицията, когато тя е конструктивна и участва активно в европейското председателство.

Председателят на ПГ на ГЕРБ бе категоричен, че в момента въпросът за конфликт с коалиционния партньор се преекспонира. „Искам да благодаря на всички колеги, които участваха активно, за да можем да сформираме този стабилен кабинет. Парламентарното мнозинство и коалиционното споразумение, което имаме с Обединените патриоти, ни дава възможност да имаме много ясна визия за 4-годишното ни управление. България има един – единствен път и това е европейският, и правителството се движи в тази посока. Подкрепата на европейските лидери за управлението на страната и за председателя на ГЕРБ Бойко Борисов е доказателство за това“, обясни Цветанов.

Според него изключително ключов за България през 2017 година е бил договорът за сътрудничество с Македония, което ще помогне за реализирането на повече политики със Западните балкани. „2017-та е годината на стабилността, а 2018-та ще е на успеха, защото България ще има своето европейско председателство, ще продължим с икономическия растеж, с развитието на транспортните коридори, които ще свържат Западните Балкани и региона“, каза още Цветанов. Той благодари и на еврокомисаря Мария Габриел и за нейния принос за политиките за намаляване на цената на роуминга.

„Пожелавам на всички българи щастлива и сполучлива 2018 година. Убеден съм, че с повече позитивизъм и ентусиазъм ще можем да се представим добре по време на първото за България председателство. Това ще бъде ангажимент на всички нас“, увери Цветан Цветанов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев