Галя Захариева: Отпадането на мораториума върху новите лекарства ще успокои изкуствено създадените страхове

----
21.12.2017 / 15:18

С взетото решение да бъде отменен мораториумът върху иновативните лекарства се цели да се успокои общественото мнение. Преди това обаче бяха взети всички мерки, за са се осигури лечение на пациентите, които имат нужда. Изкуствено и излишно се налагаха страхове сред обществото от политически ангажирани хора, което не трябваше да се допуска. Това каза народният представител от ГЕРБ-Сливен Галя Захариева по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на Радио К2.

 

„Беше повече от ясно, че този мораториум ще отпадне, защо трябваше да го въвеждате?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че целта е била много ясна, а именно да се наложи много строг контрол върху разходването на средствата за здравеопазването. Тя продължи, че всяка година тези средства се увеличават, но за съжаление не можем да се похвалим със същото увеличение на качеството на здравеопазването. „Този мораториум в никакъв случай не е целял ограничаване на достъпа до лечение на гражданите!”, категорична бе тя. А решението за отмяна на мораториума идва от това, че ГЕРБ не иска да допусне да се насаждат страхове и излишно напрежение сред хората. Отмяната не означава, че няма да има много сериозен контрол върху разходването на средствата.

 

„Но след като и в двата случая щяха да се внасят иновативни лекарства, дали ще бъде през министерството или ще се прави през НЗОК е все едно. Все от бюджета се вземат средства. Защо тогава беше цялата тази истерия около този проблем?”, продължи водещата Клара Маринова. Галя Захариева отговори, че на нея също й е трудно да разбере защо се позволява да се правят спекулации и да се играе със страховете на пациентите. Тя продължи, че екипът на министър Ананиев правилно е прецизирал кое е по-правилното, по-редното, по-коректното отношение към тези скъпо струващи лекарства. „Важно е, че утре ще вземем решение, което се надявам искрено да успокои всички граждани, но в същото време се надявам да бъде добро послание към всички политици, че не бива да се заиграваме с основни страхове на хората, засягащи тяхното здраве!”, категорична бе Галя Захариева.

 

Галя Захариева заяви, че в личен план иска да изрази задоволството си от добрата съвместна работа с всички местни структури от района, от който е избрана - Сливен. Добрата комуникация е довела до редица добри решения за местните общности. Що се отнася до по-общия план, според народния представител изминалата година е била добра за ГЕРБ. Постигната е била поредна изборна победа, поети са редица предизборни ангажименти, голяма част от които вече намират своята реализация чрез Бюджет 2018. Галя Захариева подчерта, че за нея, като човек от системата на образованието, е изключително удовлетворяващо случващото се в тази сфера.

 

Галя Захариева изрази мнение, че основната причина за острата конфронтация в Народното събрание е неконструктивното поведение на опозицията. Тя продължи, че в изявленията на ГЕРБ от парламентарната трибуна винаги се търси тон на разбирателство, единение и намаляване на напрежението. „Аз искрено се надявам, че със стартирането на европредседателството колегите от целия политически спектър наистина ще намерят онзи мотив и онази идея в името на доброто присъствие на България като държава, като единна общност пред това, което ни предстои като европредседателство и със стартирането на новия политически сезон нещата ще стоят по друг начин!”, изрази надежда Галя Захариева. Още повече, че правителството е положило толкова големи усилия в посока европредседателството и страната ни стои добре.

 

„Без да съм адвокат на опозицията аз намирам, че тя не е достатъчно конструктивна и все още не е алтернатива, но намирам, че и вие прекалявате в желанието си да се налагате над всички и над всичко!”, изрази своето мнение водещата Клара Маринова. Галя Захариева не се съгласи и отвърна, че има редица примери за смислени и обосновани предложения на опозицията, които са се превръщали в законодателни решения. Тя добави, че трябва да се търси баланс и дебатите да бъдат смислени и на добър език.

 

„След драстичното и тотално увеличение на цената на водата сега бизнесът алармира и за задаващо се увеличение на цените на електроенергията. Защо се налагат тези корекции?”, попита водещата Клара Маринова. Галя Захариева обясни, че КЕВР е органът, който определя тези въпроси и въобще се занимава с електроразпределителните дружества и дружествата от ВиК сектора. Тя продължи, че що се отнася до водния сектор става дума за реформа, която е започнала много назад във времето. „Със сигурност може да се мисли за търсене на резерви, за да не се стига до драстично увеличение на цената на водата и аз мисля, че това е в прерогативите на ВиК операторите и съответно на КЕВР. КЕВР има резерви, които може да извлече и да накара ВиК операторите да работят малко по-близо до хората, по-прозрачно, по-активно, за да могат хората да знаят за какво плащат и какво да очакват от съответната разлика в цената!”, подчерта Галя Захариева.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев