ГЕРБ помага на фолклорни групи за участие на събор в Копривщица

Черкишлий
06.08.2010 / 18:26

Местната структура на Политическа партия ГЕРБ в Сливен поема разходите на два фолклорни състава от село Желю войвода за участието им в Десетия национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2010". Eдиният е Младежки танцов състав за автентичен и обработен фолклор „Черкишлий ", а другият – Женска певческа фолклорна група.

Самодейците изпратиха благодарствено писмо до централата на ГЕРБ в Сливен. „Благодарим за подкрепата, която ни оказвате. В тези трудни за читалището времена, вашата помощ е много ценна”, пише в писмото, подписано от Милена Радева - секретар на читалище „Даскал Димитър Димов”, в което работят двата състава.

Формациите са допуснати за участие на събора в Копривщица след кастинг, проведен през юли в село Желю войвода. Певческата група съществува от около 25 години, изпълнява местни песни и обичаи. За събора е класирана с песните „Бре овчарьо”, „Мома вино продава” и „Слънце зайде”. В групата пеят 15 жени.

В танцовия състав участват 30 младежи. Основан е през 1947 година под ръководството на местния учител Костадин Генов и продължава да работи. Съставът е лауреат на много местни и национални събори, носител и на златен медал от събора в Копривщица. За тазгодишното издание на събора съставът е класиран с „Хора на Меденик”.

В читалището работи и още една формация - Детски танцов състав „Черкишлийче”, в което участват 35 деца.

Още снимки от новината

Черкишлий1
Черкишлий2
Женска фолклорна група

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев