Цветан Цветанов присъства на откриването на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна

-----
18.08.2018 / 09:18

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства на откриването на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Над 20 000 души се събраха в местността „Добромерица“ край Жеравна, за да станат част от Фестивала на народната носия "Скок във времето", който се провежда за 11-та поредна година. Заедно с Цветанов на събитието бяха народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Сливен Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, кметът на община Котел Коста Каранашев, кметове на общини и кметства от страната.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е гост на фестивала за девета поредна година. По време на събитието той заяви, че атмосферата е уникална и зареждаща, а с всяка следваща година младите хора с народни носии се увеличават. „Хората, които са част от този фестивал, се връщат 150 години назад и създават невероятно усещане. Искам да благодаря на кмета на община Котел Коста Каранашев, който след като стана кмет през 2015 година продължи тази традиция, и заедно с организаторите от Ансамбъл „Българе“ се старае да направи празника все по- хубав. Тук трябва да отчетем и основната роля на Христо Димитров, ръководител на ансамбъл „Българе“, който е един истински родолюбец и патриот. Убеден съм, че с такива хора, действително ще се запазят духовността и традициите на нашите деди“, каза Цветан Цветанов.

Кметът на Котел Коста Каранашев благодари на Христо Димитров, че е избрал община Котел и конкретно Жеравна, за да пресъздаде традициите на предците ни. „Днес всички ние, чрез българската фолклорна носия, съпреживяваме цялата традиция на нашата българщина. Радваме се, че сме успешно домакини на проявата за десета поредна година“, заяви Каранашев.

Програмата на фестивала продължи с концерти на танцов състав "Чудесия" към Младежки дом - Пазарджик, Фолклорен ансамбъл "Тракия", Народно веселие с различни музиканти - "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийски оркестър "Гергьовден", Етрополска духова музика, концерт на солистката на НФА "Българе" Албена Вескова и "Олелия" - игри, песни и танци около големия огън с "Роял бенд" - Благоевград и орк. "Лира" - Добрич.

В събота фестивалът ще започне със сватбата на холивудския актьор Бен Крос и русенката Деана. Тържеството ще бъде по стара българска традиция, младоженците ще бъдат в народни носии, а цялата церемония ще бъде според българския ритуал. След церемонията фестивалът продължава с представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, като желаещите ще могат да се включат в разучаване на български народни хора. Ще има изпълнения на Дъбенската група, група "Български трендафил от Север" - Норвегия и дует "Рукатка". Ще се състои и традиционният конкурс за автентична носия, народни борби, надиграване на танцьори. Малко след 20.30 ч. ще започне народно веселие с фолклорния певец Николай Славеев, фолклорната певица Славка Калчева и оркестър "Канарите".

Още снимки от новината

-------
-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев