Десислава Танева бе гост на Националния събор на каракачаните

-------
25.08.2018 / 15:34

Областният председател на Политическа партия ГЕРБ в Сливен и народен представител Десислава Танева бе официален гост на 27-я Национален събор на каракачаните в България, който събра близо 1 000 души в местността Карандила край Сливен. Той се организира от Федерацията на културно - просветните дружества на каракачаните в България. Поздравителни адреси до организаторите бяха изпратени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и народния представител от ПП ГЕРБ Галя Захариева.

Гости на празника бяха още посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис, заместник - кметът на община Сливен Пепа Чиликова, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, секретарят на Общината Валя Радева, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов, заместник – председателят на Федерацията на културно-просветните дружества Мария Белова, представители на местни и държавни структури.

На събора по традиция бе отслужен тържествен водосвет за здраве. Фолклорни състави при Културно-просветните дружества на каракачаните в Сливен, Карлово, Казанлък, Карнобат и Серес, Гърция участваха в концертната програма. Специален гост бе и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”.Основната цел на събора е да се запазят, съхранят и да се предадат на поколенията традициите, обичаите, фолклорът и културата на каракачаните. За трета поредна година организаторите раздадоха курбан за здраве на посетителите на събора.

Според председателя на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Коста Балездров, към момента близо 12 000 са каракачаните в страната. От няколко години регионални събори на каракачаните се провеждат и в други населени места в страната, има и създадени местни музеи на специфичните за етноса бит и традиции.

 

Още снимки от новината

-------
-------
-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев