Нова Загора отбеляза 141 години от Освобождението на града

-----
14.01.2019 / 15:47

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Галя Захариева се включи в честването на 141-та годишнина от Освобождението на Нова Загора. Пред Паметника на Освобождението в Нова Загора бе отслужена панихида за загиналите и се проведе почетна церемония. С преклонение и едноминутно мълчание бе почетена паметта и на хилядите знайни и незнайни воеводи, учители, духовници, занаятчии, търговци, бунтовници, революционери, книжовници, обикновени българи, вложили в девиза „Свобода или смърт“ себе си и България.

Почетена бе и паметта на войниците от Предния отряд, командван от ген. Гурко, освободил Нова Загора през лятото на 1877 година.

На церемонията присъстваха кметът на общината Николай Грозев, общински съветници, граждани и представители на младежката организация на ГЕРБ в Нова Загора.

На 14 януари 1878 година в трижди опожарения град влизат частите на Първи Улански Санктпетербургски полк, командван от полковник Василий Балк и Нова Загора е окончателно свободна.

„Нека съхраняваме историческата памет! Нека градим с мъдрост настоящето! Нека гледаме с вяра в бъдещето! Нека знаем!“, написа към новозагорци в личната си Фейсбук страница Галя Захариева по повод бележитата дата.

Още снимки от новината

----
-==
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев