Народните представители Мария Белова и Галя Захариева получиха плакети, по случай 50-тата годишнина от пускането на язовир „Жребчево“

----
01.06.2019 / 14:20

50 години от въвеждането в експлоатация на язовир „Жребчево” край Сливен бяха отбелязани днес на тържествена церемония на язовирната стена. Гости на празника бяха заместник - министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, народните представители от ГЕРБ Мария Белова и Галя Захариева, областният управител на Сливен Чавдар Божурски, изпълнителният директор на Напоителни системи – ЕАД Снежина Динева, общински съветници, кметове и заместник – кметове на общини, кметовете на населени места по поречието на река Тунджа, директори на държавни и общински структури, Управители от клоновата структура на „Напоителни системи“, земеделски производители.

Заместник - министър Атанас Добрев приветства присъстващите от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „Днес трябва да се преклоним пред огромния труд на хората, които са участвали в строителството на водното съоръжение през далечната 1959 година. Без него трудно би могло да се създаде и модерно земеделие. Поздравявам всички служители на "Напоителни системи", които освен за напояването, имат много важна роля и в превенцията от наводнения“, каза заместник – министър Добрев.

Според изпълнителния директор на Напоителни системи - ЕАД Снежина Динева, експлоатацията на петия по големина язовир в страната е огромна отговорност към използването на водните ресурси в страната, към природата, силата на водата и към хората. „За да стигнем до тук днес трябва да благодарим на всички хора, участвали в строежа и стопанисването на язовира, на целия екип на „Напоителни системи“, на всички ангажирани институции и не на последно място за отговорното и безкомпромисно отношение на Министерството на земеделието, храните и горите към всички водоеми. Язовир Жребчево е богатство, муза, вдъхновение, място за отдих и почивка, но преди всичко е отговорност на всеки един от нас, каза Динева.

Пламен Иванов, управител на "Напоителни системи" ЕАД - клон Средна Тунджа, които стопанисват язовир "Жребчево", заяви, че дълг на служителите на дружеството е да опазват природните богатства и да контролират водите. „През всичките тези години, експлоатацията на язовир Жребчево е осъществявана от Напоителни системи, независимо под каква форма е съществувало предприятието. 50 години по-късно наше задължение и отговорност е да запазим историята на това огромно съоръжение, както и да стопанисваме разумно водното ни богатство. Смятам, че днешния ден е чудесен повод да се замислим за значението на водните ресурси в живота ни и каква е нашата отговорност към опазването им. Трябва да помним, че животът на човечеството зависи от водата и бих искал да призова за по-отговорно отношение към опазването й“, заяви Пламен Иванов.

По време на официалната церемония бяха връчени плакети и грамоти на бивши и настоящи служители на „Напоителни системи“ „За принос в управлението и стопанисването на язовир „Жребчево“, „Управител номиниран от колектива“ и „Лоялен водоползвател“. Инж. Пламен Иванов връчи плакети в знак на благодарност за доброто сътрудничество на народните представители от ГЕРБ Мария Белова, председател на Комисията по земеделието и храните в НС, и на Галя Захариева, заместник – председател на Комисията по образование.

С грамоти за принос в строителството и експлоатацията на язовир „Жребчево” бяха отличени 24 служители. Всички гости получиха и специално издадена за юбилея книжка „Вдъхновението Жребчево“. Книгата ще бъде дарена на библиотеките в региона, както и на Националната библиотека.

Проучвателните мероприятия за изграждането на язовира започват през 1950 - 1952 година. Обемът му е 400 000 000 куб. метра. Така язовир "Жребчево" се нарежда на пето място в страната, веднага след язовир "Искър". Предназначен е за напояване и производство на електрическа енергия.

Язовирът може да напоява 1 млн. дка земя на територията на областите Сливен и Ямбол. Преди да се използват за напояване водите му преминават през ВЕЦ "Жребчево" с мощност 14 000 кв/ч.

В празничната програма се включиха народният певец Диян Митев и фолклорни състави от региона.

Още снимки от новината

----
----
----
----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев