За 20-та поредна година в село Мечкарево се провежда Регионалният фолклорен събор ,,Зимни празници”

-------
26.12.2019 / 14:03

За 20-та поредна година в село Мечкарево се провежда Регионалният фолклорен събор ,,Зимни празници”. 20 състава от 15 читалища от община Сливен участват в тазгодишното издание на празника. Над 200 самодейци представят обреди от българския фолклорен календар – Игнажден, Бъдни вечер, Коледа /коледуване/, Васильовден /сурваки/, Йордановден /Богоявление/, Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден, Петльовден и други зимни обичаи, както и автентично изпълнение на коледарските групи. Гости на „Зимни празници 2019“ бяха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, заместник – кмета Пепа Чиликова, председателят на Комисията по образование и култура в Общински съвет Лидия Димитрова, общински съветници от ГЕРБ и кметове на села от региона.

„Искам да благодаря на кметството в село Мечкарево и на Читалище ,,Просвета 1925”, че вече двадесет години полагат усилия да развиват и съхраняват тези празници, които се превърнаха в традиция за селото и хората тук. Пожелавам на всички участници удовлетворение от това, което постигат и показват. Нека всеки един от вас прекара днес незабравими мигове с българските традиции и обичаи”, заяви кметът на Сливен Стефан Радев и допълни, че Общината ще продължи да подкрепя културните инициативи.

От своя страна кметът на Мечкарево Георги Стоянов заяви, че запазвайки традиционното представяне на фолклорната култура, съборът се обогатява със всяко следващо издание. Той благодари за подкрепата на Община Сливен и кмета Стефан Радев, благодарение на който през годините ,,Зимни празници” успява да се развие и утвърди.

Фолклорният събор има състезателен характер. Председател на журито е етнологът от РИМ- Сливен доц.д- р Владимир Демирев. Членове на комисията са музикантът Иван Стоянов и хореографът Станка Иванова. Всички групи получават дипломи за участие, а класиралите се на първите три места парични награди, осигурени от Община Сливен. Традиционно награда връчва и дългогодишният спонсор на „Зимни празници“ земеделският производител Петър Байчев. Организатори на Регионалния фолклорен събор са Община Сливен, кметство село Мечкарево и читалище „Просвета 1925".

Още снимки от новината

-------
-------
-------
-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев