Мария Белова: Приемането на закона за виното и спиртните напитки е по препоръка на Европейската комисия

----
21.10.2020 / 13:25

Законът за виното и спиртните напитки беше приет днес на първо четене в Народното събрание. Приемането му е по препоръка на Европейската комисия. С актуализирането на националната правна рамка се цели осъществяване на регулиране, което съответства на европейските стандарти и изисквания.

Този закон урежда условията и реда за производството, получаването, преработката, етикетирането, търговията и контрола на гроздето, предназначено за производство на вино, лозаро-винарски продукти, ароматизирани лозаро-винарски продукти, плодови вина, продукти на основата на плодови вина, оцет, етилов алкохол от земеделски произход и дестилати, и на спиртни напитки, както и управлението и контрола на лозаро-винарския потенциал.

Включени са разпоредби, съгласно които продуктите от лозаро-винарския сектор, трябва да се произвеждат по правила за енологичните практики и ограничения. Етикетирането и представянето на лозаро-винарски продукти, придружителните документи за превоз на лозаро-винарски продукти на територията на страната или на друга държава - членка на ЕС, както и предоставянето на специална гаранция при внос на лозаро-винарски продукти са хармонизирани с правото на ЕС. Целта е да се гарантира общественото здраве и очакванията на потребителите по отношение на качеството и производствените методи.

Законът регулира статута на лицата, които произвеждат и предлагат винено грозде и лозаро-винарски продукти, както и плодови вина и оцет. Разписани са правила за производство на спиртни напитки с географско указание.

Контролът за спазване изискванията на Закона по отношение на лозовите насаждения и производството на лозаро-винарските продукти, ароматизираните лозаро-винарски продукти, плодовите вина, продуктите на основата на плодови вина и оцета се упражнява от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) към министъра на земеделието, храните и горите.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев