ГЕРБ и СДС залагат на икономически растеж, стабилна икономика и повишаване на доходите на хората

----
28.03.2021 / 11:20

Икономически растеж, стабилна икономика и повишаване на доходите на хората, са основните приоритети на ГЕРБ и СДС в сектор “Икономика и социална политика”. Най-важните акценти в секторната политика представиха днес кандидатите за народни представители от Коалицията в област Сливен Борис Шейтанов и Георги Даскалов.

„През следващите четири години на икономиката ни освен силен растеж, ще е необходимо и структурно развитие. Насочваме се към трансформирането й на основата на научно знание, дигитализация и производителност. Това ще повиши добавената стойност в националния ни продукт. Искаме БВП да нарасне към 100 млрд. евро до 2025 г., като за 12 месеца ще възстановим загубения БВП през периода на кризата“, заяви Борис Шейтанов, който е под номер 11 в листата. Той уточни, че в програмата на ГЕРБ и СДС за следващ мандат се планира шесткратно увеличение на публичните разходи за иновации, насочени към бизнеса. Ще се обърне специално внимание на стартиращи и растящи предприятия в рисковата предприемаческа система. „Ще работим за нова мрежа стратегически индустриални паркове, подкрепена с 415 млн. лева публична инвестиционна програма за капацитет и свързаност. Вярваме, че така привличаме и задържаме стратегически инвеститори. Целенасочено ще развием икономика на знанието. Бизнесът и науката ще имат общ дневен ред, общи цели и съвместни резултати. Възнамеряваме сертифицираните инвестиционни проекти да надхвърлят 2 млрд. лева годишно“, каза още Шейтанов.

Той припомни, че въпреки пандемията през 2020 г. са сертифицирани най-голям брой проекти, с най-голям общ обем на планираните инвестиции за последните шест години – 34 проекта, с планиран обем на инвестициите над 1 млрд. лв. и 4 351 нови работни места. За да се преодолеят последствията от COVID-19, са разплатени над 190 млн. лв. на над 23 хиляди микро и малки фирми. Подкрепени са 1 703 средни предприятия с общо над 176 млн. лв. 284 000 семейства са получили помощ от близо 500 лева за отопление през настоящия зимен сезон.

От своя страна шестият в листата на ГЕРБ и СДС, фармацевтът Георги Даскалов, заяви, че в програмата на Коалицията по отношение на социалната политика, е разделение на труда от социалните дейности и да се даде нов тласък на индустрията и бизнеса чрез подобряване на конкуренцията, повишаване на доходите и заетостта. „Ще работим за това минималната заплата в края на мандата да бъде поне 1000 лв., а средната - поне 2000 лв. Искаме ежегодна актуализация на пенсиите на над 2 млн. пенсионери. Смятаме да подобрим модела на социално подпомагане. Това ще сложи край на професията „социално слаб“. Смятаме да продължим реформата и развитието на социалните услуги“, заяви Георги Даскалов. Ще се разширят програмите за детегледачки и за детски кътове на работното място, като това ще помогне на 25 000 родители да се върнат на работа.

Георги Даскалов припомни, че България е в Топ 10 по най-висок растеж на БВП в ЕС, като запазва тази позиция за целия период на управление. За периода 2017-2020 г. са привлечени инвестиции на стойност 4.6 млрд. евро., а техният средногодишен ръст за периода е бил 17%. Като само от началото на 2021 г. са сертифицирани инвестиции за над 176 млн. лв., които ще създадат над 500 работни места. Запазени са над 30 000 работни места в най-пострадалите от пандемията сектори - хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм. До момента за тези бизнеси са изплатени над 117 милиона лева. „23 000 семейства получиха помощи на обща стойност над 30 млн. лева за отглеждане на деца до 14 години. През този мандат постигнахме 50% ръст на средната заплата и 85% ръст на минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст“, припомни Георги Даскалов.

Кандидатите за народни представители са категорични, че само ГЕРБ и СДС имат опита, експертизата и възможността да реализират успешни политики, които преобразяват страната.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев