ГЕРБ Сливен се включи в церемонията по случай 181-та годишнина от рождението на Хаджи Димитър

----
10.05.2021 / 12:52

ГЕРБ Сливен се включи в церемонията по случай 181-та годишнина от рождението на славния сливенски войвода Хаджи Димитър.

В знак на преклонение пред живота и делото на войводата пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци на едноименния градски площад бяха поднесени венци и цветя. Беше изрецитирана и едноименната поема, написана от Христо Ботев по повод смъртта му.

На официалната церемония присъстваха областният управител Чавдар Божурски, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник - кметове, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общински съветници, представители на обществени организации и граждани. В тържественото си слово кметът Стефан Радев заяви, че 10 май е паметна и светла дата за Сливен и България. „Хаджи Димитър е личност превърнала се в национален герой. Името и делото му са вдъхновение за много поколения българи. И до днес това име се произнася с гордост от всеки, който се нарича българин. Той е пример за родолюбие и патриотизъм. Наш дълг е да предаваме на идните поколения спомена за неговото дело“, каза кметът на Сливен.

Цветя пред паметника на Хаджи Димитър бяха поднесени от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и народния представител от ГЕРБ Мария Белова. Венци в знак на признателност поднесоха областният управител Чавдар Божурски, кметът на града Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общинските съветници от ГЕРБ, командирът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, представители на учебни и културни заведения, и други.

Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър, е български революционер, един от най-значимите български войводи и национален герой. Роден е на 10 май 1840 г. Загива едва 28-годишен след тежко сражение на четата му с османски части.

Още снимки от новината

-----
----
-----
----
-----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев