МГЕРБ представи проект „Под слънцето има място за всички, има място и за нас”

Proekt
22.01.2011 / 19:00

Младежката организация на ГЕРБ в Сливен представи проекта „Под слънцето има място за всички, има място и за нас”. Той е насочен към зрително затруднени деца от Сливен, които учат в общообразователни училища и техните родители, както и към млади хора и семействата им, които са самоорганизирани и са готови да се включат в реализацията на проекта.

Той предвижда създаването на групи за взаимопомощ между хората с увреждания и обучение за получаване на конкретни умения, както и организиране на различни прояви в общността за интегрирането на зрително затруднените хора. Сформирането на групи за взаимопомощ на родителите, чийто деца са зрително затруднени, ще е една от основните дейности, които ще ги подкрепят в изграждането на независимост на децата им като пълноценни граждани. Проектът има за цел да постигне личностна промяна у зрително затруднени деца и млади хора, което да им даде мотивация за усвояване на практически умения за справяне с различни ситуации. Проектът ще им помогне да придобият реална преценка за собствените си възможности и начините за тяхното приобщаване към своите зрящи връстници.

Ще бъдат реализирани три програми за групова работа със зрително затруднени деца и млади хора и техните родители. Първата програма се нарича „Социални умения – хайде сега”, която включва развитие на зрителна и тактилно-двигателна координация, участие в занятия за придобиване на социални умения. Целта на занятията е да се изградят и формират социални умения, необходими за пълноценното развитие и реализация на всяка личност. Втората програма включва работа с компютър. Третата се нарича „Аз мога това” и включва занятия за изграждане на асоциативното мислене, ориентиране и мобилност и всекидневни умения.

Една от дейностите по проекта предвижда създаване на устойчиви във времето две групи на взаимопомощ – на зрително затруднени деца и млади хора и на родители. Предвижда се провеждане на заключителна кръгла маса по въпросите на интеграцията на зрително затруднените деца, млади хора и техните родители. В нея ще участват експерти, специалисти и представители на местната и държавна власт, ангажирани с проблемите на социалното включване на зрително затруднените хора в града.

Проектът ще продължи до 30 април.

Ръководител на проекта е Елка Стойнова - родител и ръководител на неформална гражданска група на зрително затруднени деца, млади хора, техните родители и близки. В екипа са включени Митка Инзова – педагог на зрително затруднени деца, авторът на идеята и член на МГЕРБ – Сливен Камен Костов и областният кооординатор на МГЕРБ Инна Игнатова. Техни консултанти ще бъдат проф. Вл. Радулов и доц. Мира Цветкова – Арсова – преподаватели в катедра „Специална педагогика” СУ„Св. Климент Охридски”.

Според организаторите на проекта ключът към интеграцията на зрително затруднени хора е свързан с уменията им за общуване в общността, което изисква задълбочена и последователна работа, която преминава през осъзнаване и опознаване на увреждането и личностните качества на всеки един, както и приемането на правата и задълженията си като активни граждани в обществения живот.

„Много често зрително затруднените деца и млади хора, както и техните семейства се сблъскват с бюрократични пречки и безразличие от страна на местните структури. Чувството на изолираност и обреченост се засилва, както от страна на децата и младите хора, така и от страна на техните семейства. Отсъствието на практическа помощ за придобиването на различни практически умения и психологическа нагласа също води до безпомощност при справянето с различните житейски ситуации”, пише в аргументацията на проекта. Младежите от ГЕРБ се надяват да положат началото за излизане от изолация на деца и младите хора със зрителни затруднения в нашия град и ще покажат, че зрително затруднените са като всички останали. Стремежът е да се даде възможност за самостоятелен и независим живот на всеки който е засегнат от увреждането.

На презентацията на проекта присъстваха областният координатор на ГЕРБ Десислава Танева, народният представител от ГЕРБ Юлиана Колева, областният управител Марин Кавръков, началникът на Регионалния инспекторат на МОН Бисерка Василева, учители, деца и младежи с увреждания.

Още снимки от новината

Proekt2
Proekt3

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев