Вицепремиерът Симеон Дянков посети Сливен

НАП
28.01.2011 / 16:41

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков изрази задоволство от работата на Териториалната дирекция на НАП в Сливен. „Мисля, че под ръководството на директора Галя Петкова, НАП-Сливен се справя много добре. Това го казах на нея, ще го кажа и на изп. директор на НАП Красимир Стефанов”, заяви министър Дянков. Той бе на работно посещение в Сливен, където заедно с народните представители от ГЕРБ-Сливен Десислава Танева и Диан Червенкондев, се срещна с ръководството на данъчната дирекция, а по-късно проведе среща с представители на бизнеса в региона.

„Научих много от срещата с бизнеса. Тя беше на най-различни теми – земеделие, ефективност в енергетиката, данъчна и фискална политика, програмата „Конкурентноспособност”, която може да се подобри. Излязоха няколко конкретни идеи за следващи стъпки, така че за мен тази среща беше много полезна. Аз от моя страна обясних някои от последните стъпки във финансово фискалната политика на държавата, включително и предложението ни, което е в крайната си фаза на развитие за фискалния пакт, за което съобщих в парламента миналата седмица. Имаме доста задачи и идеи, за които тепърва ще трябва да работим”, каза министър Дянков.

Обсъдени бяха проблемите в земеделието и съществуващи некоректни практики, както и мерките срещу тях. Една от идеите на земеделците, която Симеон Дянков одобри, е за допълнителен анализ как може да се въведат в тази сфера фискални устройства, с каквито се свързаха бензиностанциите. По този начин ще се знае какво се произвежда преди да тръгне по веригата. Подобна идея бе предложена и за бутилирането във винената индустрия, за да се знае колко бутилки се произвеждат в България и колко влизат като внос. Земеделските производители представиха идея за по-добра стратегия в сектор земеделие, за инвестирането в поливните съоръжения. На срещата бяха изказани мнения от бизнеса по какъв начин науката в България и въобще образованието, трябва да са по-свързани с развитието на бизнеса.

„Там излезе една конкретна тема, по която сме мислили с министър Игнатов, като част от законопроекта за БАН, да влезе и тезата за настоятелство на БАН, където да има освен учени и представители на изпълнителната власт и бизнеса.

Министър Дянков заяви по повод искането на КНСБ за повишаване на минималната работна заплата и евентуално повишаване на пенсиите, че в бюджета за 2011 г. няма предвидени средства за това.

По данни на Министерството на финансите към края на 2010 година общините в България дължат по различни договори около 220-230 млн. лева. Над половината от общините въобще нямат дългове. Дянков каза, че ще има възможност да разговаря с ръководството на общинска администрация - Сливен относно мотивацията за нов заем и за финансовите възможности на общината. По сегашните финансови регламенти Министерството на финансите няма пряк контрол върху взимането на допълнителни заеми от общините.

По-късно министър Дянков посети Регионалния Исторически музей и се запозна с експозицията от тракийски съкровища открити край Сливен.

Още снимки от новината

НАП
С. Дянков
С. Дянков
Десислава Танева
111
С. Дянков_музей

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев