Кандидатите на ГЕРБ Сливен представиха пред Анастас Герджиков и Невяна Митева своите виждания за развитието на страната

----
07.11.2021 / 19:16

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ/СДС посрещнаха кандидатите за президент проф. Анастас Герджиков и вицепрезидент Невяна Митева. Градът на Стоте войводи е част от предизборната обиколка на кандидат-президентската двойка.

Те представиха своите приоритети и обявиха пред стотиците сливналии, че основна задача пред новия президент е преодоляването на политическата криза, в която е страната ни. На срещата присъстваха още представители на всички общини в Сливенска област, общински съветници, ръководството на ГЕРБ в областта.

По време на срещата кандидатът за народен представител Генчо Димитров, който е директор на Исторически музей – Нова Загора, заяви че трябва да се осмисли начинът, по-който се подпомага културният сектор и как се осъществява достъпът до обектите.

“Музеите, театрите и библиотеките никога не са били място, в което се генерират много средства. За последната година с 50% е намаляла посещаемостта в културните институти, което съответно води и до по-малко приходи. Но това не е най-страшното. По-голямата вреда е, че до местата на духовното развитие и културата – театри, музеи, църкви, достъпът е ограничен и това е пагубно за нацията ни“, каза Генчо Димитров.

Културните институти са сред най-тежко пострадалите в пандемията, каза кандидатът за президент проф. Герджиков. По думите му трябва да има реални мерки за подкрепа и да се отделят средства от бюджета за тяхната дейност. „Държавата е длъжна да помага в тези тежки времена и да компенсира финансовите последици от мерките срещу коронавируса. Не може да се оставя цял сектор на командно дишане. Ако не поддържаме културните институти, щетите от отсъствието на нормален културен живот ще се отразят дългосрочно на духовността на нацията“, категоричен е кандидатът за президент. Именно театрите, музеите, читалищата и библиотеките са средищата на просвета у нас, които културно и духовно ни обединяват, допълни той. Професор Герджиков припомни, че депутатите в Европейския парламент са приели резолюция с препоръка поне 2% от Механизма за възстановяване и устойчивост, който е част от Плана за възстановяване, да бъдат заделени за сектора на културата и творчеството. В момента у нас са заложени много по-малко средства и това не е добър индикатор. „Може би подкрепата за културните институции не е сред приоритетите на служебния кабинет, но липсата на средства е пагубна, както за хилядите български творци, така и за духовността на нацията“, коментира проф. Герджиков.

Той обяви, че застава изцяло зад исканията на творците и че трябва да има реално работещи политики за цялостно развитие на културния сектор в страната.

Кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева заяви, че вярва в мъдростта и разума, изключеното от емоции рационално мислене на българина, който не се поддава на фалшивото говорене. Тя призова в името на България да има обединение на политическите партии и обединение между всички българи.

Кандидатите за народни представители от листата с номер 32 представиха своите виждания за развитието на страната и политиките, които трябва да се предприемат в подкрепа на хората, бизнеса и различните сектори. Обявиха и опасенията си от случващото се в страната – здравната и икономическа криза, ежедневния растеж на цените на храни и стоки, както и натискът върху представители и симпатизанти на ГЕРБ.

Още снимки от новината

-------
-----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев