ПП ГЕРБ обяви Националния си предизборен щаб. Следващият президент на България ще е от ГЕРБ, обяви Цветан Цветанов

снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
21.02.2011 / 08:15

ПП ГЕРБ ще участва само с прагматични бъдещи решения на предстоящите избори. Това обяви председателят на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов при представянето на членовете и структурата на щаба. Цветанов подчерта, че ГЕРБ ще запази приемствеността в политиките в местната власт, за да продължи добрите неща, които ще бъдат реализирани от съответните местни власти. Заместник-председателят на партията заяви, че е убеден, че ГЕРБ ще постигне по-добри резултати от предходните местни избори и уточни и че в лицето на местната власт партията ще продължи да работи за реализирането на добри регионални политики.

ГЕРБ няма да води кампания с компромати, заяви говорителят на партията Севдалина Арнаудова, която представи и останалите членове на Националния предизборен щаб. Заместник на Цветан Цветанов е административния секретар на партията Цветомир Паунов. С юридическите въпроси и методологията на кампанията ще се занимават депутатите Искра Фидосова, Димитър Лазаров и Цвета Караянчева. Народният представител Пламен Нунев ще отговаря за организационно-политическите въпроси, заедно със премиерския съветник по регионална политика Веселин Златев и координаторът на 24 МИР-София Евгения Алексиева. Координацията с националните структури - младежи, жени и старейшини, ще осъществяват депутатът Александър Ненков и Боян Милушев от МГЕРБ. Политическият маркетинг, анализите и прогнозите ще извършват столичните общински съветници Елен Герджиков и Валя Чилова. Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев пък ще координира работата между щаба и депутатите на партията.

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов обясни, че ранното структуриране и обявяване на щаба се дължи на усилията максимално навреме да се направи необходимата организация по места и областните и общински щабове. Тяхното формиране ще стане след провеждането на съответните събрания, на които ще се обсъдят и съответните номинации по региони.

Цветан Цветаниов предупреди кандидатите на ГЕРБ за кметове и общински съветници, че ще чуят неща за себе си, които не са вършили. Като пример председателят на щаба припомни, че преди изборите през 2007 г. срещу сегашния кмет на Бургас Димитър Николов е имало множеството компромати, които не са отговаряли на истината. Николов обаче успя да спечели изборите, днес може да бъде отчетен като успешен кмет на ГЕРБ и цялата областна структура се е обединила около неговата кандидатура за следващ мандат като кмет на Бургас, разказа Цветанов. Председателят на щаба уточни, че за кандидати ще бъдат издигани не само членове на ГЕРБ, а уважавани от обществеността хора. Като пример посочи досегашния кмет на Раднево, който не е бил от ГЕРБ.

Така заместник-председателят на ГЕРБ даде пример как партията ще запази приемствеността на политиките в местната власт, където в момента има кметове от ГЕРБ, както и на места, където кметове от други партии ще отстъпят пред кандидатите на ГЕРБ. „Ние никога не сме минавали границата на това, което би могло да урони престижа на нашите претенденти”, посочи Цветан Цветанов и припомни, че през 2007 г. са спечелени 10 поста на кмет на областен град, както и близо 1000 места за съветници в общинските съвети по места. „Това е минималното, към което се стремим”, отбеляза шефа на щаба.

За да постигнат тези цели, Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ е приела определени критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за общински съветници и кметове. Заместник-председателят на предизборния щаб Цветомир Паунов подчерта, че критериите, на които трябва да отговарят всички кандидати, са разделени в две основни групи. „Едните са задължителни, за които ще искаме представяне на документи – автобиография по европейски стандарт; свидетелство за съдимост; декларация, че кандидата не принадлежи към агентурния апарат на бившата ДС; декларация за съгласие да бъдат проверени от Комисията по досиетата; декларация, че няма неплатени публични задължения; договор и декларация за политическа лоялност; декларация за участие в търговски дружества, кооперации и неправителствени организации, за евентуален конфликт на интереси в дейността им като общински съветници, кметове на общини и кметства; декларация за имуществено състояние и произход на средства, че не са придобити от престъпна дейност”. Вторият вид критерии, които ще се вземат предвид, са – да познават и спазват на основните политически ценности на ПП ГЕРБ; да имат изявена гражданска позиция за развитието на общината; да притежават качества за работа в екип; да не са се дискредитирали от участието си в законодателна, изпълнителна и местна власт; да има равнопоставеност между мъже и жени. Цветомир Паунов открои и два нови критерия – кандидатите, които ще бъдат за следващ мандат, трябва да представят писмен отчет за изминалия период, в който те са били кметове, пред Изпълнителната комисия. Кандидатите ще трябва да представят и писмена визия за развитие на общината. „Това е важен момент, защото за ГЕРБ е важно да знаем всеки един кандидат какви ангажименти поема за развитието на съответната община”, обобщи Паунов.

По отношение на начините за идигане на кандидатури за предстоящите избори, председателят на щаба Цветан Цветанов заяви, че ще бъде дадена свобода на структурите за евентуално партньорство, но решенията, вземани от партията в предишни избори, са били винаги за самостоятелно участие. Според Цветанов самостоятелно спечелените избори в София показват силата на партията и нейния потенциал. Председателят на предизборния щаб каза още, че Пловдив е градът, където от националния предизборен щаб са си поставили задача да спечелят местните избори. „Хората там имат желание за промяна, която трябва да бъде постигната независимо от това кой кандидат ще спечели изборите”, аргументира се Цветанов.

В отговор на журналистически въпрос, председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов обяви, че в същинската фаза на предизборната кампания ще излезе в отпуск като министър на вътрешните работи, за да няма съмнения за конфликт на интереси. Цветанов поясни още, че в Изпълнителната комисия на ГЕРБ все още не е обсъждано кой ще е кандидатът на партията за президент. „Има много възможни кандидатури, а от премиера на страната беше споменато, че аз бих могъл да съм евентуалния кандидат, и всички виждате какъв е резултатът от това”, коментира Цветанов. Той допълни, че всеки един от членовете на предизборния щаб може да е кандидат за президент, но по-важното, според него, е не кой точно ще е кандидатът, а това, че следващият президент на България ще е от ГЕРБ. Решението за конкретната номинация ще бъде взето през май или юни, уточни Цветан Цветанов.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев