Общински съветници от ГЕРБ-Сливен присъстваха на празника на село Бяла

-------
24.06.2022 / 12:13

Представители на ГЕРБ в Сливен посетиха село Бяла за празника на билките, посветен на Еньовден. Общинските съветници Живко Минчев и Милен Петков наблюдаваха обичая Еньово буле, пресъздаден от деца към местното читалище.

Според традицията всички моми се събират в една от къщите и обличат малко момиченце като булка. Най-силната девойка повдига върху раменете си момичето и всички моми обикалят селото и нивите, като пеят обредни песни за здраве и плодородие.

На Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце, според вярванията. Еньовден е стар български празник, който се отбелязва на 24 юни. На същата дата източноправославната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

„Честит празник. Нека слънчевите лъчи донесат в домовете Ви здраве, щастие и благополучие. Бъдете все така задружни и всеотдайни. Защото, когато всички заедно обединим усилия, можем да допринесем за развитието на родното място и страната ни, и да запазим нашето културно и историческо наследство. Пожелаваме на всички много радост, щастие и здраве. Нека в домовете ви има спокойствие, сила и вяра“, пожела на гостите на празника общинският съветник Милен Петков.

По време на празника бяха подредени информационни щандове, имаше изложение на билки, билкови продукти и мед, дегустация на чай.

Още снимки от новината

-------
-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев