Град Кермен отбелязва своя празник на Петковден

-----
14.10.2022 / 13:09

Молебен за здраве и добруване на българския народ беше отслужен в храм „Св. Петка“ в град Кермен. Празничната Света литургия отслужи отец Стилиян.

По традиция на този ден, празникът на град Кермен – Петковден, бе отдадена почит на загиналите във войните керменци.

Цветя в знак на признателност поднесоха Мария Белова, избрана за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС, кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общинските съветници от ГЕРБ Керанка Стамова и Христо Котов, зам.- кметът Пепа Чиликова, граждани и ученици.

Те отдадоха почит на Св. Преподобна Параскева или Петка Българска, която се счита за покровителка на българския народ и на семейството.

По повод Деня на Кермен беше организиран и спортен празник, в който участваха децата от ОУ „Христо Смирненски“. В края на състезанията всички те бяха поздравени и наградени с купи, грамоти и предметни награди.

Празникът на Кермен се чества от 1904 година, когато започва градежа на храм „Св. Петка". Църквата е построена през 1909 г. и е осветена от Сливенския митрополит Гервасий през 1909 година.

Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата. Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни. Жените не бива да подхващат никаква работа - не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък. Петковден не е само празник в чест на Св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници - правят се оброчни курбани и сборове. Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. Според вярванията на Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на Св. Петка.

На този ден празник имат три града в област Сливен - Нова Загора, Твърдица и Кермен.

Още снимки от новината

----
-------
-----
-------
-----
-----
-----
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев