Десислава Танева: Актуалният нов таван от 250 000 евро ще бъде приложен по вече миналия прием по схемата за държавна помощ заради Украйна

-------
09.11.2022 / 20:51

Актуалният нов таван от 250 000 евро ще бъде приложен по вече миналия прием по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г. Това каза заместник – председателят на Комисията по земеделието, храните и горите Десислава Танева след първото заседание на Комисията.

38 000 заявления за подпомагане по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г. са постъпили по време на първия прием от 1 до 16 септември, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев. „Общият пакет от пари, които получават земеделските производители се изплащат на няколко транша. До този момент са изплатени Ковид помощите, както и помощта Украйна 1, която е с пари от държавния бюджет. От 14 до 18 ноември земеделските стопани могат отново да подават документи за подпомагане по схемата за държавна помощ заради войната в Украйна. Финансовото подпомагане е насочено само към тези, които не са успели да кандидатстват за помощта по време на първия прием. Остатъкът от средствата по помощта заради войната е в размер на 76 млн. лв.“, обясни служебният министър на земеделието. В петък предстои да бъде одобрена и 5% помощ от ПРСР, което е около 60 000 000 лв. Министърът обясни, че сметките вече са готови и предстои плащане, като ще се започне първо с помощта от ПРСР. В края на тази или в началото на следващата седмица се очаква отговор от ЕК по отношение на плащането на допълнителните тавани, уточни министърът в отговор на въпроса на Десислава Танева ще се платят ли допълнително средства след промяната на тавана от страна на ЕК. След плащането на първата помощ по „Украйна“ са постъпили жалби от няколко сектора, за които не е имало данни като гъбопроизводство, телета за угояване и листни зеленчуци, които не подлежат на подпомагане, но тъй като кризата се е отразила и на тях, ще се търси начин за подпомагане, допълни служебният министър.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев